Kiinalaisvanhemmat ottavat koulun tosissaan
Maarit Uber
Saavuin Shanghaihin elokuussa pari viikkoa ennen syyslukukauden alkamista. Vaikka moni kiinalaislapsi oli tuolloin vielä virallisesti kesälomalla, pyörivät lasten harrastukset täysillä. Harrastustoiminta ja erilaiset valmennuskurssit jatkuvat vuoden ympäri.
Esimerkiksi kauppakeskuksista löytyy yksityisiä harrastuspaikkoja, joissa vanhemmat voivat valita lapselleen erilaisia harrastuksia kuvataiteista musiikkiin. Monella kiinalaislapsella on useita sellaisia harrastuksia, joista vanhemmat uskovat olevan hyötyä tulevissa opinnoissa ja lopulta työelämässä. Esimerkiksi koulun ulkopuoliset englannin kielen tunnit ovat erittäin suosittuja.
Monessa kiinalaispäiväkodissa opiskellaan englantia puhuvan opettajan johdolla vähintään kerran viikossa. Parhaina pidettyihin päiväkoteihin on vaikea päästä, huippuala-asteista puhumattakaan. Tavoitteelliset vanhemmat voivat prepata lastaan jo pelkästään ala-asteen pääsykokeita varten jopa vuoden päivät.
Englantia äidinkielenään puhuvista opettajista on maassa kova pula. Heitä haetaan jatkuvasti kaikille asteille päiväkodeista lukioon. Läheskään kaikki Kiinassa ennen pandemiaa asuneet ulkomaalaiset eivät ole palanneet maahan. Kiina ymmärtää tarvitsevansa etenkin korkeasti koulutettuja ulkomaalaisia ja myöntää maassa työskenteleville ulkomaalaisille muun muassa merkittäviä verohelpotuksia.
Vain harva kiinalaisperhe haluaa useamman lapsen. Yksi syy tähän on se, että lapset tulevat kalliiksi. Kiinalaisvanhemmat panostavat usein ainoaan lapseensa täysillä kalliin koulutuksen ja harrastusten muodossa. Kiinalaisvanhempien huolen jälkikasvunsa pärjäämisestä voi ymmärtää, sillä kilpailu työpaikoista on kovaa. Nuorisotyöttömyys huitelee Kiinassa jo yli 21 prosentissa.
Kilpailuhenkinen koulu ja harrastukset vievät suuren osan kiinalaislasten valveillaoloajasta. Se selittää myös sitä, että esimerkiksi Shanghaissa näkyy ulkosalla vain vähän lapsia. Toisaalta kaupunkia ei ole selvästikään edes suunniteltu lapsia ajatellen. Kaikille avoimet leikkipaikat ovat harvassa ja esimerkiksi syöttötuolin löytyminen ruokaravintolasta on täysin tuurista kiinni.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kiina on shoppailijan paratiisi, mutta kotimainen kysyntä on edelleen varovaista - 24.06.2024
- Kiinalaiset yrittävät nostaa nuorten moraalia historiallisen sotilaan esimerkillä – Lei Fengin sanoman toivotaan resonoivan edelleen - 30.05.2024
- Käymälänhoitaja on Kiinassa oma ammattinsa - 06.05.2024
- Shanghain liikenne on kaoottista ja vaatii valppautta - 11.04.2024
- Kiinalaispotilas päättää vaivan perusteella, turvautuuko länsimaiseen vai perinnelääketieteeseen - 22.02.2024
- Kiina valmistautuu lohikäärmeen vuoteen – Lohikäärme katsoo tiukasti tulevaisuuteen - 02.02.2024
- Koulun ulkopuolinen maksullinen lisäopetus on Kiinassa maan tapa ja se alkaa usein jo päiväkoti-iässä - 09.01.2024
- Kiinalainen hoitaa lähes kaiken puhelimella – tavaroiden ja palveluiden lyhyet toimitusajat hämmästyttävät - 24.11.2023
- Kiina syytää pakkausmuoviroskaa ja tekstiilijätettä ennätysvauhtia - 25.10.2023