Koronasulkuja ja uusia ennätyksiä
Aurora Rämö
Lokakuun lopussa Venäjällä tehtiin päivittäin uusia ennätyksiä koronatartuntamäärissä. 36 339, 37 141, 40 096.
Edellinen piikki oli viime vuoden joulukuulta: pahimmillaankin alle 30 000 tartuntaa.
Presidentti Vladimir Putin veti puvun päälle ja ilmoitti televisiolähetyksessä koko maan laajuisesta viikon mittaisesta koronasulusta. Koulut pantiin kiinni, tapahtumat kiellettiin, ruokaa sai hakea mukaan mutta ravintoloissa ei saanut syödä.
Luennot siirtyivät viikoksi Zoomiin.
Vain ruokakaupat ja apteekit saivat olla auki, vaikka käytäntö oli monessa paikassa hieman toinen. Jostain syystä myös valtion museot toimivat normaalisti.
Kun torstai 28. lokakuuta vaihtui perjantaiksi, baareissa vedettiin verhot ikkunoiden eteen ja käskettiin tupakoida sisällä.
Viikon mittaisen sulun jälkeen Moskova ja Pietari ilmoittivat ottavansa käyttöön koronapassin. Monet muut kaupungit ovat vaatineet sitä jo kuukausia.
Pietarissa rajoitukset tulevat voimaan asteittain.
Marraskuun alusta saakka passi tarvittiin yli 40 hengen kulttuuritapahtumiin kuten konsertteihin, marraskuun puolivälistä elokuvateattereihin, liikuntapaikkoihin ja museoihin.
Joulukuun ensimmäisestä päivästä lähtien ravintoloihin tai kauppoihinkaan ei pääse ilman.
Tarkoitus on pakottaa ottamaan rokotus, joka ei ole ollut erityisen suosittu. Ennen sulkua noin 30 prosenttia kansalaisista oli ottanut kaksi pistosta, ja nyt luku on noussut viitisen prosenttia.
Tartuntamäärät ovatkin tippuneet, mutta kuolleiden määrä kasvanut. Marraskuun 18. päivä tehtiin jälleen uusi ennätys: 1251 kuollutta vuorokauden aikana.
Venäjän laki ei määrää, että koronapassia varten pitäisi olla juuri venäläinen rokotus, mutta käytännössä hyväksyttävää QR-koodia ei voi saada ilman.
Ulkomaalainen ei tosin voi saada koodia edes ottamalla venäläisen rokotteen: järjestelmä vaatii venäläisen henkilötunnuksen.
Muiden maiden kansalaisille on tarjolla yhden rokotteen Sputnik Light -versio, joka oikeuttaa jonkinlaiseen lappuseen, mutta ei varsinaiseen koronapassiin.
Rokote itsessään ei ole kallis, noin kymmenen euron hintainen, mutta klinikat pakottavat ennen pistosta ”terveystarkastukseen”, joka maksaa toista sataa euroa.
Toistaiseksi käytännöt ovat niin sekavat, että melkein kaikkialle pääsee EU:n rokotepassilla. Työntekijät skannailevat koodia, mutta turhautuvat nopeasti ja huitovat sisään.
Valtion museot tosin ilmoittivat edellyttävänsä nimenomaan venäläistä QR-koodia, vaikka varsinaisen sulkuviikon aikana niille kävi mikä tahansa koodi.
Koronapassiin tunnutaan suhtautuvan samalla tavalla kuin muihinkin rajoituksiin: ei pelätä taudin leviämistä vaan tarkastusviranomaisia. Pietarissa on esimerkiksi maskipakko, ja maskeja käytetäänkin – lähes poikkeuksetta nenän tai leuan alla.
Vaikka oman maan kansalaiset eivät millään ottaisi Sputnikia, Putin on varautunut ”rokoteturistien vyöryyn”.
Viisumisäädöksiä aiotaan helpottaa rokotushalukkaiden osalta, samalla tavalla kuin tehtiin jalkapallon EM-kisoihin matkanneiden kanssa.
Muut viisumit ovat edelleen osittain jäissä: amerikkalaisilta – joita suurin osa Eurooppalaisen yliopiston kansainvälisessä ohjelmassa opiskelevista on – viisumin saaminen vaatii yli-inhimillisiä ponnistuksia, eikä opiskeluviisumeita edes myönnetä kuin kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.
Se tarkoittaa, että kaikkien meidän on lähdettävä Venäjältä joulukuun alkuun mennessä.
Opiskelu on aikataulutettu niin, että joulukuun ajan tehdään kurssien päättöesseitä ja tammikuu on vapaa. Kevätlukukausi alkaa helmikuun alussa: luennot kestävät jälleen kolme kuukautta, lukukausi kaksi kuukautta päälle.
Takaisin pääsee toivottavasti junalla. Venäjä ja Suomi pääsivät yhteisymmärrykseen joululahjaturistien tarpeesta: Pietarin ja Helsingin välisen Allegro-junan pitäisi palata raiteille 12. joulukuuta, lähes kahden vuoden tauon jälkeen.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Sodan kannatus on laskussa - 24.05.2022
- Protesteja, pankkiautomaattijonoja ja itkua - 16.03.2022
- Luotettava agenttilista - 14.10.2021