Koulupäivistä tuli kansainvälinen uutinen
Laura Kukkonen
Astun Pulitzer Hallin kuudennessa kerroksessa sijaitsevaan luokkahuoneeseen torstaina 18. huhtikuuta noin kello 13.30. Taululla lukee, että luento on siirretty pidettäväksi rakennuksen toiseen päähän ja että tunnit alkavat vasta kun vierailija saapuu puolen tunnin päästä. Kymmenisen opiskelijaa ja professori Bill Grueskin ovat kuitenkin luokassa liimautuneina kampuksen sisäpihalle suuntautuneiden ikkunoiden ääreen.
Tapahtumat, joita jäämme seuraamaan, tallentuvat ihmiskunnan muistiin lukuisten medioiden ja opiskelijatoimittajien työn ansiosta. New Yorkin poliisivoimat tyhjentävät Columbian yliopiston pääkirjaston eteen pystytetyn mielenosoittajien leirin, pidättävät noin sata mielenosoittajaa ja kasaavat teltat pois nurmelta. Näin on tapahtunut viimeksi vuonna 1968, jolloin opiskelijat olivat myös telttailemassa kampuksella.
Columbian yliopistolta tänä keväänä alkaneet protestit ovat innostaneet opiskelijoita käyttämään sananvapauttaan ympäri maata. Columbian yliopistolla Palestiina-mieliset mielenosoittajat ovat pitäneet esillä Gazan sodan kauheuksia ja vaatineet yliopistoa vetäytymään sijoituksista, jotka suuntautuvat Israeliin.
Ehkä yliopiston rehtori Minouche Shafik kuvitteli, että poliisien kutsuminen paikalle rauhoittaisi tilanteen ja kampuksen elämä jatkuisi normaalisti. Jos näin on, kuvitelma oli väärä. Teltat palasivat pian nurmikolle ja jäivät sinne, kunnes parin viikon päästä pieni joukko mielenosoittajia valtasi kampuksella sijaitsevan Hamilton Hallin, kuten tehtiin myös 56 vuoden takaisissa protesteissa.
Talonvaltausta oli edeltänyt leiriytyjille esitetty vaatimus aikarajasta, jolloin leiri olisi tyhjennettävä. Vaatimus siis toimi täysin itseään vastaan. Mielenosoittajat eivät lähteneet mihinkään, ja Shafik kutsui poliisit paikalle, koska koulu on yksityisaluetta eikä NYPD:llä muuten olisi siellä toimivaltaa. Kello kahdeksan aikaan illalla 30. huhtikuuta satoja poliiseja lähestyi yliopistoa, jonka ympäriltä kadut oli katkaistu liikenteeltä ja jalankulkijoilta usean korttelin matkalta. Itse asun neljän korttelin päässä yliopistosta, ja sulku oli asuinrakennukseni toisessa päässä. Sieltä seurasin, kuinka kampusta lähestyviä mellakkapoliiseja ottivat vastaan mielenosoittajien Palestiina-myönteiset ja poliisia KKK:ksi haukkuvat huudot.
Juuri ennen poliisien väliintuloa huhtikuun lopussa kampus oli mennyt etämoodiin ja käytännössä tyhjennetty muista ihmisistä kuin siellä asuvista, nuorimmista opiskelijoista, kampuksen turvallisuushenkilökunnasta ja kymmenistä journalismiopiskelijoista, jotka raportoivat mielenosoituksista lukuisiin eri tiedotusvälineisiin ympäri maailmaa. Osa näistä kampuksella olleista toimittajaopiskelijoista päätyi vahingossa seuraamaan poliisien väliintuloa ja noin sadan opiskelijan pidätystä, koska eräs professori halusi pitää luennot paikan päällä. Eräs koulukaverini kertoi halunneensa lähteä kampukselta kello 19, mutta tuolloin häntä ei enää päästetty lähtemään. Hän päätyi päivittämään mellakkapoliisien saapumista ja pidätyksiä paikan päältä sosiaaliseen mediaan.
Toimittajaopiskelijat päästettiin lähtemään kampukselta aamuyöllä, koska aiemmin heille oli kerrottu, että Pulitzer Hallista lähteminen voisi johtaa pidätykseen. Paikalla oli ollut useita journalismikoulun professoreita ja dekaani Jelani Cobb, jotka käytännössä avustivat toimittajaopiskelijoita esimerkiksi avaamalla heille ovia täyssulussa olevaan Pulitzer Halliin.
Osalle journalismiopiskelijoista viime viikot ovat tarjonneet ainutlaatuisen mahdollisuuden saada omia juttujaan isoihin medioihin. Esimerkiksi tuolloin huhtikuun lopulla poliisien toimia kampuksella seurasi vain joitakin varsinaisia medioiden edustajia, koska ulkopuolisia eikä edes mediaa ei päästetty alueelle. Monet mediat eivät ole saaneet materiaalia paikan päältä, ja opiskelijat ovat saaneet myytyä työtään ennennäkemättömällä tahdilla.
Omaa koulunkäyntiäni telttaleiri itsessään ei juuri häirinnyt, enkä kokenut sen aiheuttaneen kaaosta kampuksella. Toki tästä voi olla eriäviä mielipiteitä, erityisesti Palestiinan tai Israelin asiaan voimakkaasti suhtautuvien joukossa. Poliisien väliintulot sen sijaan ovat olleet hermoja raastavaa seurattavaa, vaikka ne ovatkin Columbiassa onneksi sujuneet ilman suurempia väkivaltaisuuksia.
Enemmän arkipäiviä ovat haitanneet kampuksen ulkopuolella olevat mielenosoitukset ja varsinkin nyt se, että talonvaltauksen jälkeen kaikki lukuvuoden viimeiset luennot pidetään etänä eikä kampukselle käytännössä pääse työskentelemään. NYPD:tä on pyydetty pysyttelemään paikalla lukuvuoden loppuun saakka. Viime päivinä joidenkin kampuksen ympäristössä asuvien yöunia ovat häirinneet Shafikin talon eteen huutamaan kerääntyneet mielenosoittajat, jotka vaativat hänen eroaan ja yliopiston Israel-sijoitusten lopettamista.
On ollut helppoa ajatella, että yliopiston johto on halunnut siivota protestit kampukselta ennen vuoden kohokohtaa, eli koko koulun isoja ja näyttäviä valmistujaisjuhlallisuuksia toukokuun puolivälissä. Mielenosoitusten ja poliisien väliintulon jälkeen yliopisto julisti viimein 6. toukokuuta, että juhlat on peruttu. Perumisesta oli liikkunut huhuja, ja tilaisuus olisi varmasti houkutellut näyttäviä mielenosoituksia puoleensa.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Pari pointtia tulevaisuuden stipendiaateille - 03.09.2024
- Metsäretki Vermontissa ja kahvitteluja New York Timesin toimituksessa - 05.08.2024
- Elokuvallisia hetkiä, säästövinkkejä ja metrotarinoita maailman parhaassa kaupungissa - 19.06.2024
- Alkukevään viikonloppu Baltimoressa - 25.03.2024
- Toimittajaopiskelijat elävät demokratian ratkaisun hetkiä - 01.02.2024
- Maailmanpolitiikka astuu kampukselle - 13.12.2023
- Visioita tulevaisuudesta: ChatGPT ja journalismin evoluutio - 15.11.2023
- Tulvapäivä journalismikoulussa - 12.10.2023
- Broadway on pitkä katu - 13.09.2023