Lihakauppiaan erikoinen perintö elää yhä – TV-jalkapallo kielletty lauantaisin kello 14.45-17.15
Panu Karhunen
Britannia on kummallinen paikka. Sen on saanut suomalainen huomata muutaman kuukauden aikana.
Saarivaltio on kuin vanhus, joka kuvittelee olevansa elämänsä kunnossa, vaikka lonkkia jo pakottaa ja kihti kivistää niveliä. Vanhus verhoaa arroganssinsa kohteliaaseen hymyyn, kun hän katselee nuorempiensa tempauksia.
On parempi tehdä asiat niin kuin ennenkin. Eikä tarvitse auttaa, yksin tässä on aiemminkin pärjätty.
Tietysti Britannia on kaikkea muutakin kuin hiipunut suurvalta. Vanhuksen sisällä asuu pieni punkkari, joka ei halua kasvaa aikuiseksi vaan irrottelee ja kokeilee rajoja.
Vanhuksen ja punkkarin yhdistelmä tekee maasta kiehtovan. Välillä Britannia hämmentää, usein innostaa ja harvoin lannistaa. Kylmäksi se ei jätä (paitsi välillä sään puolesta).
Aloitan nyt blogikirjoitusten sarjan, jossa kerron erikoisista tavoista ja perinteistä, joihin olen törmännyt muutaman ensimmäisen kuukauden aikana.
Jalkapallopomo: ”Televisio on lajin syöpä”
Jalkapallon ystävänä aloitan parturin pojasta, joka syntyi Burnleyssa Luoteis-Englannissa 19. kesäkuuta 1908. Robert William ”Bob” Lord työskenteli nuorena poikana lihakauppiaan apulaisena, kunnes hän 19-vuotiaana perusti oman yrityksen. Lihakauppa kasvoi lopulta 14 liikkeen ketjuksi.
Bob Lord oli paikallisen jalkapalloseuran Burnley FC:n innokas kannattaja. Vuonna 1955 hänestä tuli seuran puheenjohtaja.
Jalkapallopelien televisiointi alkoi yleistyä. Lord vastusti kiivaasti TV-lähetyksiä jalkapallo-otteluista. Hän pelkäsi, että britit eivät enää tule paikan päälle katsomaan jalkapalloa, jos pelit näkyvät televisiosta.
”Olemme sitä mieltä, että televisio on mahdollinen syöpä pelille, sillä se pitää ihmiset poissa otteluista”, Lord sanoi The Timesille 1967.
Vuonna 1967 kerrottiin, että BBC olisi tarjonnut ”lähes miljoona puntaa” yksinoikeudesta kaikkiin Englannin jalkapalloliiton alaisiin otteluihin. Nykyrahassa summa vastaa noin 17 miljoonaa puntaa.
”En ole muuttanut mieltäni. Televisiolla on vähän tarjottavaa jalkapallolle ja toivon, että kaikki tämänkaltaiset tarjoukset hylätään. Miljoona tai ei miljoonaa, ainoastaan cupin finaali pitäisi televisioida”, Lord tuumasi The Guardianin mukaan.
Southampton-Chelsea-ottelussa oli hieno tunnelma, kuten yllä olevalta videolta voi päätellä.
Lord sai muutkin jalkapallopomot kantansa taakse. Sen seurauksena jalkapalloa ei näytetä edelleenkään suorana Britannian televisiossa lauantaisin kello 14.45:n ja kello 17.15:n välillä. Poikkeuksena on ollut FA Cupin finaali.
Törmäsin Lordin perintöön, kun yritimme mennä syksyllä katsomaan lauantain iltapäiväpeliä paikalliseen pubiin. Televisiossa käytiin studiokeskustelua liigakierroksesta, kerrottiin tuloksista ja näytettiin koosteita edellisestä ottelusta.
Valioliigaa pelataan tietysti myös ”blackout-tuntien” ulkopuolella, jolloin pelejä voi seurata Sky Sportsilta tai BT:ltä suorana. Kielto koskee kuitenkin isoa osaa Valioliigan otteluista, sillä yleensä lauantaisin kello 15 alkaa 5-6 peliä.
Britanniasta löytyy tietysti pubeja, jotka kiertävät aikansa elänyttä sääntöä näyttämällä ulkomaisia striimejä otteluista. Rangaistuksen pelossa pubit eivät kuitenkaan uskalla kovin avoimesti otteluita mainostaa.
TV-otteluista kasvoi järjetön bisnes
Bob Lord oli väärässä. Televisiosta ei tullut englantilaisen jalkapallon syöpää, vaan sen ansiosta Valioliiga kasvoi maailman seuratuimmaksi jalkapallosarjaksi.
Kriitikkojen mukaan ruohonjuuritason jalkapallo kärsii Valioliigan ylivoimasta. Lisäksi fanit maksavat entistä enemmän pääsylipuistaan ja maksutelevisiopaketeistaan.
Hyötyjiä ovat liigaseurat, joiden kesken TV-tulot jaetaan. Niiden joukossa on myös Burnley, lihakauppias Bob Lordin oma seura.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kännykkätoimittaja päihitti TV-kuvausryhmän – testi paljasti yhden puutteen mobiilijournalismissa - 14.07.2017
- Kolme uutta tapaa kertoa tarina - tässä ovat mobiilijournalismin trendit juuri nyt - 08.05.2017
- Erikoinen kommentti ei ilmeisesti ollut vitsi – kenen ääni kuuluu brittimediassa? - 18.04.2017
- Kahden vesihanan pesuallas jaksaa kummastuttaa - syy erikoiseen järjestelmään löytyy brittitalojen ullakolta - 15.03.2017
- Elin viikon Facebook-kuplassani – heti ensimmäisenä aamuna ahdisti - 13.02.2017
- Tällainen on päiväni Oxfordissa! Lue, miten syntyy sarjakuvatyylinen neliövideo - 14.12.2016
- Oxfordissa opiskellut eliitti johti Brexit-kapinaa - 28.11.2016
- Huutokauppa kielletty - ja muita erikoisuuksia 24-sivuisesta vuokrasopimuksesta - 17.10.2016