Aurora Rämö
Suomalaiset viestimet käyttävät hämmentävän vähän venäläisiä asiantuntijoita kommentoimaan Venäjän tapahtumia.
Kielimuuri on tietysti este, mutta Venäjällä on paljon yliopistoja ja tutkimuslaitoksia, jotka toimivat englanniksi. Sellaisia ovat esimerkiksi Moskovan Carnegie-instituutti ja Pietarin Eurooppalainen yliopisto (jossa opiskelen tämän lukuvuoden).
Tutkijat kirjoittavat artikkelinsa englanniksi siinä missä suomalaisetkin tutkijat.
Varsinainen ongelma tuntuu usein palautuvan laiskaan mutta jatkuvasti toistuvaan analyysiin siitä, että koska venäläiset katsovat niin paljon televisiota ja televisiokanavat ovat valtion omistamia, yksikään venäläinen ei pysty esittämään valistuneita arvioita maansa tilasta.
Se on tavallaan ymmärrettävää. Pienen, epäammattimaisen gallupin perusteella moni pietarilainen yliopisto-opiskelijakaan ei tiedä, mistä politiikkaa tulisi seurata.
He ovat kyllä kiinnostuneita, seuraavat Yhdysvaltoja ja Eurooppa, mutta eivät Venäjää. He eivät katso televisiouutisia – eivätkä ole varmoja, mitkä muistakaan uutisvälineistä olisivat luotettavia.
Luotettavuudesta ja riippumattomuudesta saa osviittaa helpommin kuin kuvittelisi. Venäjän valtio tarjoaa jatkuvasti päivittyvän listan.
Kuluvan vuoden aikana Venäjän oikeusministeriö on lisännyt ”vieraan vallan agenttien” luetteloon ennätysmäärän medioita, yksittäisiä toimittajia ja ihmisoikeusjärjestöjä.
Kun lainsäädäntö tuli voimaan loppuvuodesta 2012, se koski ulkomaalaista tukea saavia järjestöjä. Niitä rekisteröitiin kymmenen kappaletta.
Sittemmin agenttilaki on ulotettu koskemaan mediaa, viime vuonna myös yksityishenkilöitä.
Nyt listalla on kaiken kaikkiaan 355 epätoivottua järjestöä ja ulkomaista agenttia. Niistä 97 on lisätty tämän vuoden aikana.
Uusimpia mediatulokkaita ovat muun muassa syyskuun lopussa lisätyt Mediazona ja OVD-info.
Mediazona on kahden Pussy Riot -aktivistin, Nadežda Tolokonnikovan ja Maria Aljohinan, perustama sivusto, joka seuraa erityisesti poliittisina pidettyjä oikeudenkäyntejä.
Kolmas perustaja Pjotr Verzilov – Pussy Riotista hänkin – sekä päätoimittaja Sergei Smirnov pantiin agenttien henkilörekisteriin.
OVD-info taas on ihmisoikeusprojekti, joka pyrkii kokoamaan todelliset luvut esimerkiksi mielenosoituksissa kiinniotettujen määristä ja kohtelusta. Se tiedottaa lain suomista oikeuksista ja auttaa oikeusavun hankkimisessa.
Ilman aktivistitaustaakin pääsee listalle.
Siellä on Latviasta käsin toimiva Meduza (jolla on myös englanninkieliset sivut ja erinomainen podcast Naked Pravda), Radio Free Europe/Radio Liberty (myös englanniksi) ja tutkivaa journalismia harjoittava Projekt (joka kääntää joitain juttujaan englanniksi).
Vieraan vallan agenttien tulee ilmoittaa olevansa vieraan vallan agentteja.
Esimerkiksi kaapeliverkosta poistetun, nykyään netissä tilausmaksulla toimivan Dozd-kanavan on kerrottava Telegram-kanavalle lähettämissään tekstipätkissä, että kyseinen uutinen saattaa edustaa vierasta valtaa.
Dozd työntää Telegramiin kymmeniä uutisia päivässä ja ilmoituksen on oltava niistä jokaisessa.
Laitonta agenttitoiminta ei ole. Myöskään sisällön lukeminen, jakaminen tai rahallinen tukeminen ei ole lain vastaista, mutta leimalla on vaikutusta.
Meduzan mukaan se karkottaa mainostajia ja jonkin verran lukijoita.
Ensi vuonna agenttimäärä kasvanee entisestään.
Venäjän turvallisuuspalvelu FSB julkaisi lokakuun alussa 60 kohdan listan aiheista, joita käsittelemällä voi hankkia agenttitittelin.
Ulkomaalaisille ei saa enää kertoa juuri mitään armeijaa koskevaa, vaikka tiedot olisivat julkisia.
Päivittyvää listaa todennäköisesti luotettavista lähteistä voi seurata OVD-infon sivuilta.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Sodan kannatus on laskussa - 24.05.2022
- Protesteja, pankkiautomaattijonoja ja itkua - 16.03.2022
- Koronasulkuja ja uusia ennätyksiä - 23.11.2021