Maa, joka ei ole vieläkään toipunut – Ensihavaintoja Yhdysvalloista
Elina Hiltunen
Yritin kirjoittaa ensimmäisen stipendiblogini jostain aivan muusta kuin “siitä presidentistä”, mutta se osoittautui mahdottomaksi.
Olen ollut Yhdysvaltain opintomatkalla runsaan kuukauden, ja päivästä ja kohtaamisesta toiseen herra Donald Trump on kulkenut mukana ikään kuin kolmantena pyöränä. Politiikan toimittajat ja -tutkijat, ilmasto- sekä maahanmuuttoasioiden asiantuntijat, ex-diplomaatit – keneltäkään ei ole herunut tukea Trumpille. He kertovat hämmennyksestä, pelosta, kaaoksesta ja pettymyksestä. Kukaan ei tunnu hahmottavan, mihin maa on menossa. Ovatpa jotkut olleet myös vahingoniloisia turbulenssista hallinnossa, mikä toisaalta kertoo omaa tarinaansa kurssille valituista puhujista.
Onneksi sain vastapainoksi viettää kaksi yötä presidentin kannattajien kotona. Palaan tähän postauksen loppupuolella.
Poliittisesti riippumattoman The Pew Research Center -ajatuspajan kesäkuussa julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan Trumpin kannatus on alhaisempi kuin millään muulla presidentillä Reaganin jälkeen, 39 prosenttia. Siitä selviää, että myös oman puolueen sisällä kannatus horjuu, ja eikä tapaamani republikaanien kongressiedustaja arastellut arvostella presidenttiä huonosta johtamisesta.
Tosin harvoin tässä maassa jäädään vetkuttelemaan: esimerkiksi ympäristöalan yritykset ovat jo ottaneet ohjaksia omiin käsiinsä jatkaakseen ilmastotyötä, vaikka presidentti muuta päättää.
Ilmassa on myös tietoja siitä, että uusi kansliapäällikkö John Kelly olisi tuomassa järjestystä Valkoiseen taloon. Kuvaavaa on se, että aiemmin ovaali huone oli kuin hollitupa, jossa riitti presidentin puheille haluavaa väkeä, mutta nyt tapaamiset pitää pyytää virallista reittiä.
Entä miten kannattajat arvioivat presidentin onnistumista?
Keskilännessä sijaitsevan Minnesotan pikkupaikkakunnalla tapaamani maanviljelijät harmittelevat äänensä antamista Trumpille: eniten heitä huolestuttaa tämän innokkuus luopua viljelijöille elintärkeästä vapaakauppasopimus Naftasta. Seudulla viljelty maissi ja soija menevät pääosin vientiin, eläinten rehuksi.
Kannatusta kuitenkin löytyy, esimerkiksi Minnesotan pohjoisosassa sijaitsevasta Elyn kylästä. Vietin siellä muutaman yön vieraanvaraisen eläkeläispariskunnan kotona, keskustellen elämästä. Taustalla televisiossa pauhasi konservatiivinen Fox News ja tabletissa auki oli Breitbart-sivusto.
Heille olisi ollut mahdottomuus äänestää pääkaupungin valtaeliittiä edustavaa, arvoiltaan liberaalia Hillary Clintonia. Trump on heille aito vaihtoehto, jota valtamedia sorsii. Politiikka oli herkkä aihe illallispöydässämme, mutta kävi selväksi, että pariskunta toivoi yhtä asiaa erityisen painokkaasti. Että kuuntelisimme toisiamme, olimme miltä poliittiselta laidalta tahansa.
***
Lämpimät kiitokset Helsingin Sanomain Säätiölle mahdollisuudesta osallistua World Press Instituten Fellowship-ohjelmaan.