Makkaroiden maassa
Pauliina Siniauer
“Tekeekö hän siellä muuta kuin syö saksalaiset ravintolat tyhjäksi? “ kuului sarkastinen kysymys Facebook-seinälläni. Myönnän, olen se ihminen joka ottaa kuvia ruoka-annoksistaan. Ja kyllä, jaan näitä kuvia satunnaisesti myös sosiaalisessa mediassa. Ruoka kiinnostaa.
Kiinnostukseni ei kuitenkaan rajoitu vain siihen, mitä lautasellani on. Elintarviketeollisuus, viljely, ruoan merkitys uskonnoissa, terveystutkimukset, laihdutusbisnes, ravintolakulttuuri, kauppaketjut ja ruokaan liittyvä lainsäädäntö, nämä kaikki ja moni muu ruokaan liittyvä teema herättää mielenkiintoni. Ja siksi olen nyt Berliinissä.
Osallistun Europäische Journalisten-Fellowships –ohjelmaan, jossa teemme eri maista tulevien toimittajakollegojeni kanssa jokainen vuoden ajan omaa tutkimustamme. Minä aion selvittää, miten ruokajournalismia tehdään erityisen hyvin.
Berliinin kaltaisessa miljoonakaupungissa ruoka- ja ravintolatarjonta on valtava ja ruokaan liittyvä bisnes isossa roolissa. Mitä niistä kirjoitetaan ja miten ruoka on täällä esillä mediassa, sitä olen nyt syksyn aikana ensimmäisenä kartoittanut.
Ruokalehtien valikoima on laaja ja kirjava: on niin käännettyä Jamie Oliveria kuin lihaan, vegaaniruokaan, leipiin, leivonnaisiin, mereneläviin, kasviksiin kuin eri maalaisiin keittiöihin, juomiin ja lastenruokaan erikoistunutta lehteä. Valtaosa ruokaan keskittyvistä aikakauslehdistä on reseptipainotteisia, mutta esimerkiksi arvostettu der Feinschmecker, ei puolestaan tarjoa reseptejä juuri lainkaan vaan ruokareportaaseja, henkilöjuttuja, trendejä ja tuotevertailuja. Kun ruoka-aihe nousee puolestaan sanomalehtien sivuille, yleensä uutisoidaan jostain ilmiöstä tai elintarviketeollisuudesta.
Syksyn aikana tällaisia teemoja ovat olleet muun muassa laadukkaan pikaruoan tarjonnan lisääntyminen ja slow fastfood (burgeria maltetaan odottaa puolikin tuntia), luomuviljelyn taloudelliset vaikeudet, kasvissyönnin lisääntyminen sekä kesällä otsikoihin noussut kasvismakkaroiden menekki.
Paneudutaan hetkeksi niihin makkaroihin. Laskutapoja ja lähteitä on monia, mutta keskimäärin Saksassa on seitsemän miljoonaa kasvissyöjää, noin miljoona vegaania ja miljoonia fleksaajia eli ihmisiä, jotka suosivat kasvisruokaa. “Liha on uusi lisuke”, sanoo Frankfurter Allgemeinen uutisoima “Food-Report 2015”.
Isot kauppaketjut ovat tuoneet supermarketteihin omia kasvis- ja vegaanituoteperheitään ja erityisesti näiden “korvikeruokien”, eli tekstuuriltaan ja ulkonäöltään lihavalmisteita jäljittelevien soija- ja tofutuotteiden, myynti on räjähtänyt.
Die Weltin tutkimus kertoo että vuosina 2008-2012 kasvispuolivalmisteiden myynti melkein kolmikertaistui, toissavuonna saksalaiset laittoivat lähes 58 miljoonaa euroa kasvispohjaisiin proteiinipitoisiin valmisteisiin. Tai miten niitä kasvismakkaroita ja -leikkeitä nyt sitten kutsuisi. Ei ole hyvää saksannostakaan löytynyt niille.
Berliinissä kasvisruoan esiinmarssi näkyy erityisen hyvin. Yhtenä esimerkkinä olkoon yksi kaupungin jonotetuimmista “nähtävyyksistä”, Mustafa´s Gemüse Kebab. Kyseessä on pikkuruinen kebab-kioski, josta saa mainion kasviskebabin hintaan 2,80 e. Ja sen edessä on aina jono, päivin, öin. Jonotin siellä minäkin. Makuelämys ei ollut tajunnan räjäyttävä, mutta hinta ja laatu kohtasivat. Eikä Mustafa ei ole ainoa, jokaisen kadunkulman kebab-paikasta saa leipänsä myös ilman lihaa ja Mustafan jalanjäljissä kasvisversioiden taso on noussut.
Kiinnostavinta on kuitenkin ollut huomata, että kun media kirjoittaa täällä kasvissyönnistä, sitä ei käsitellä erityisen vaihtoehtoisena elämäntapana. Se on ihan normaalia. Siksi ei olisikaan varmaan pitänyt yllättyä kun eräänä sunnuntai-iltana kotikadullani sijaitsevassa perinteisessä saksalaisessa oluttuvassa kysyttiin, haluaisinko Wiener Schnitzelini liha- vai kasvisversiona.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Valheita ja totuuksia Berliinistä - 31.07.2015
- Uusi lempipäiväni, sunnuntai - 16.06.2015
- Torilla tavataan - 19.05.2015
- Tupakoin, siis olen vapaa - 16.04.2015
- Miten käy ravintolakriitikon? - 26.03.2015
- Mistä tietää asuvansa miljoonakaupungissa? - 18.02.2015
- Älkää lähettäkö minulle postia - 16.01.2015
- Milloin teillä vietetään joulua? - 18.12.2014
- Haluaisin kertoa vitsin - 14.10.2014
Saksassa ollessani söin paljon makkaraa, kunnes kyllästyin niihin. Olisikohan jokin lisäaine joka on sama joka makkarassa? Mutta kyllähän saksalaiset hyvän ruuan ymmärtävät. Vaikutteita on joka puolelta, joten ymmärrän ruokapainotteisuuden.
Scnitselun muuten kehittivät böömiläiset kokit Prahassa tai Wienissä. Hyvä tapa tehdä maistuvia pihvejä halvemmista ruhonosista.
Antti