Matka kirjastoon vie turistiryhmien läpi pujottelemalla
Ilona Turtola
Edellisessä blogitekstissä arvuuttelin sitä, ovatko yliopiston kirjastot kovassa käytössä joulutauon aikana. Ajattelin, että ne ovat muutamia pyhäpäiviä lukuun ottamatta avoinna. Olin väärässä: kirjastot olivat kiinni lähes kaksi viikkoa. Syyn tietysti ymmärtää: kirjastovirkailijatkin tarvitsevat lomaa ja virkailijoiden apua useimmiten tarvitsee – avun tarvitsemisesta kohta lisää.
Oxfordissa kirjastoihin törmää jatkuvasti: pikkukaupungissa niitä on yhteensä noin sata. Oxfordin yliopiston pääkirjasto on ydinkeskustassa sijaitseva vuonna 1602 perustettu Bodleian. Bodleianin historia kertoo, että alkuaikoina opiskeluolosuhteet olivat kylmät ja pimeät: lämmitys tuli vuonna 1845 ja valaistus vuonna 1929.
Bodleianin vieressä sijaitsee vielä vanhempi kirjastorakennus, vuonna 1488 avattu Duke Humfrey’s Library. Läheisyydessä on myös Radcliffe Camera eli se pyöreä rakennus, jonka yleensä saa ensimmäiseksi vastaukseksi, jos googlaa kuvia Oxfordista. Molemmat toimivat opiskelijoiden lukusaleina.
Kaikki ovat tunnettuja turistinähtävyyksiä ja ne ovat palvelleet monien elokuvien ja televisiosarjojen näyttämönä. Historiallisessa miljöössä on kuvattu esimerkiksi Harry Potter -elokuvia sekä Komisario Morse -televisiosarjaa.
Olen alkanut unohtaa, että opiskelen turistinähtävyyden sisällä. Useimmiten kirjastoon mennessä ja sieltä poistuessa saa pujotella matkailijaryhmien läpi ja tulee ikuistetuksi monen kännykkäkameran otokseen. Sisätiloihin matkailijat pääsevät rajoitetusti opastetuilla kierroksilla.
Opiskelijana kirjastosysteemin haltuunotto vei aikansa. Kirjastoja on mainitut sata, mutta hallinnollisesti ne eivät ole samaa rypästä. Se vaikuttaa siihen, että kaikkia kirjastoja ei voi käyttää eikä kaikista pysty tilaamaan teoksia toiseen kirjastoon. Myös laina-ajat vaihtelevat eri kirjastoissa muutamista päivistä viikkoihin. Kaikista kirjastoista kirjoja ei voi viedä kotiin, koska näin halutaan varmistaa, että ne ovat jokaisen saatavilla.
Yliopiston kirjastoja on noin 30. Yliopisto rakentuu collegeista ja niillä on yhteensä noin 40 kirjastoa. Lisäksi erillisillä tutkimuslaitoksilla on toiset 30 kirjastoa. Suurin osa kirjastoista on erikoistunut johonkin tieteenalaan, kuten vaikka historiaan tai luonnontieteisiin. Jotkut kirjastot ovat pieniä itsepalvelupaikkoja (käytännössä yksi huone), toiset valtavia.
Bodleian-kirjaston kokoelmissa on yhteensä 12 miljoonaa nimikettä. Kokoelma kasvaa joka vuosi noin 30 000:lla, sillä kirjastolla on lakiin perustuva vapaakappaleoikeus eli se saa yhden kappaleen jokaisesta Britanniassa tai Irlannissa julkaistusta teoksesta.
Koska määrä on näin valtava, hakutietokantojen kautta tuntuu löytyvän ihan mikä tahansa kirja tai artikkeli. Olen tähän mennessä tehnyt satoja hakuja ja ehkä kolme kertaa haluamaani ei ole löytynyt.
Aina kirjan luo ei voi vain marssia eli tässä tarvitaan henkilökuntaa. Tilan puutteen takia 12 miljoonasta nimikkeestä noin seitsemää miljoonaa säilytetään Oxfordin ulkopuolella. Jonkin verran kirjoja on säilössä Radcliffe Cameran alle vuonna 1909 valmistuneissa tiloissa. Kirjaston logistiikka pelaa ihailtavalla tavalla: kun kirjan tilaa, tavallisena arkena sen saa yleensä seuraavana päivänä.
Useimmiten päädyn lukemaan Radcliffe Cameran korkeisiin huoneisiin. Maan allekin voi jäädä opiskelemaan, mutta ympäristö on ankea. Kirjaston esittelykierroksella sitä luonnehdittiin ”metron ja hampurilaisravintolan sekoitukseksi”.
Yksi asia kirjastoihin liittyen pitää vielä mainita: kahvikuppi. Sen suhteen on tiukka linja: kahvia sentään saa juoda, mutta vain yhdenlaisesta kannellisesta muovikupista. Kun kirjastossa on satojakin vuosia vanhoja teoksia, kahviläiskiä niiden sivuille ei kaivata. Kaikista vanhimpiin kirjoihin opiskelijat eivät saa edes koskea: niitä voi lukea vain paperikopioina.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Aina ei kannata tehdä niin kuin muut ja muita Oxfordin opetuksia - 12.06.2017
- Vielä voi uutisia kuulla pubissakin, mutta sosiaalinen media taitaa olla ehtymättömämpi lähde - 12.05.2017
- Onko toimittajia vielä vuonna 2030? - 13.04.2017
- Lyhyt oppimäärä englantilaisista käytöstavoista: näin jonotat ja pyydät anteeksi - 03.03.2017
- Britanniaan iski #kesäkurpitsakriisi – noin muuten kansalaisia patistetaan syömään enemmän kasviksia - 08.02.2017
- Odotettu puhelinsoitto ja prinssin tyttöystävä - 28.11.2016
- Päästä irti, toimittaja - 02.11.2016
- Tie huipulle avautuu kannustamalla - 11.10.2016