Melkein auki vai uusi normaali?
Heidi Kalmari
Se oli hämmentävää ja huvittavaakin. Kun saavuin kesäkuun lopussa USC:n kampukselle Los Angelesiin, vastassa oli paljon kylttejä, banderolleja, maahan kiinnitettyjä tarroja ja muovisia opasteita. Ne leiskuivat kaikki yliopiston tunnusväreissä, ruosteisessa punaisessa ja kultaan vivahtavassa keltaisessa. Kaikissa viesti oli sama: taistelemme yhdessä, siten voitamme! Jaa, minkä? No, koronaviruksen tietenkin.
Kylttien viesti oli – ja on edelleen vakava – mutta ne huvittivat siksi, että kampuksella oli silloin todella tyhjää. Turvaväleistä muistuttavat tarrat oli kiinnitetty tiiviisti vieri viereen täysin hiljaisilla jalkakäytävillä. Kenelle nämä viestit täällä edes ovat? Tunnelma jättimäisellä kampusalueella oli kuin aavekaupungissa. Ja sellainen se oikeastaan oli ollutkin jo pitkään. Yliopisto oli siirtynyt keväällä 2020 etäopetukseen koko lukuvuodeksi 2020–2021.
Kun me journalistiopiskelijat aloitimme kampuksella kesäkauden opinnot maanantaina 28.6.2021, olimme ensimmäiset, jotka saivat tulla fyysisesti kampukselle 474 päivään. Opettajat ja yliopiston henkilökunta olivat riemuissaan, mutta mukana oli myös epäuskoa ja jännitystä. Entiseen ei ollut vielä paluuta, jos sellaiseen on paluuta enää koskaan.
Olemme toteuttaneet koko kesän opinnoissamme tietynlaista hybridimallia, jossa ollaan jatkuvasti herkillä vallitsevan tautitilanteen ja rajoitusten kanssa. Journalistiopiskelijoita on tänä lukuvuonna yhteensä reilut sata. Porukka jakaantuu kolmeen eri maisteriopintojen linjaan. Kesäkurssien tapaan kuuluu, että yksi kurssi on yhteinen kaikille kolmelle linjalle. Koska opiskelijoita on niin paljon, ovat isoimmat ryhmäluennot ja tapaamiset järjestetty suoraan etänä Zoomissa. On myös porukka, joka on ollut koko kesäkauden täysin etänä – he ovat esimerkiksi intialaisia ja muita ulkomaalaisia opiskelijoita, jotka eivät ole koronarajoitusten ja viisumiongelmien takia päässeet tulemaan Yhdysvaltoihin vielä ylipäätään. Toivottavasti jossain vaiheessa!
Koko satapäiselle porukalle järjestettyjä luentoja on ollut kolmesti viikossa. Myös muutama muu kurssi on järjestetty vain “online” eli fyysisiä kokoontumisia ei ole ollut ollenkaan. Käytännössä olen käynyt kampuksella vain korkeintaan kolmena päivänä viikossa, muutaman tunnin verran. Siihenkin järjestelyyn on ehtinyt tulla jo poikkeuksia ja muutoksia. Muutaman koronavirustapauksen johdosta olin esimerkiksi yhden viikon oman pienryhmäni kanssa kokonaan etäopetuksessa.
Kun lähdin Suomesta, oli Kalifornian koronatilanne houkuttelevan hyvä. Rokotukset olivat edenneet liukkaasti, ja niitä oli kaikille saatavilla. Los Angelesin lentokentälläkin matkalaukkuhihnojen jälkeen ensimmäisenä vastaan tuli rokotuspiste. Itsekin sain toisen rokotuksen helposti yliopistolla ja pian saapumiseni jälkeen.
Sittemmin koronatilanne on valitettavasti heikentynyt. Rokottaminen on hidastunut ja jumittunut, kun osa amerikkalaisista ei halua rokotetta, vaikka sitä heille tyrkytetään jopa rahan tai vaikkapa ilmaisen oluen avulla. Laumasuojaa (rokotettuja yli 70 prosenttia) ei siis ole edelleenkään ehtinyt syntyä, koska Los Angelesin alueella täysin rokotettuja on elokuun alussa noin 54 %, ja yhden rokotuksen saaneita on noin 62 %. Ja nyt tilannetta hämmentää Delta-variantti, joka tarttuu todella paljon herkemmin ja jota voivat levittää eteenpäin myös täysin rokotetut. Myös täysin rokotetut voivat sairastua.
Yliopisto-opintojen suhteen tämä tarkoittanee sitä, että syksy mennään edelleen tietynlaisessa kauhun tasapainossa. USC tarjoaa rokotuksen kaikille, ja myös velvoittaa siihen, mutta toisaalta se ei voi täysin pakottaa opiskelijoita ottamaan sitä. Rokotuksesta voi kieltäytyä vedoten vaikkapa vakaumuksellisiin syihin.
Maskien käyttö on sen sijaan pakollista kaikissa yliopiston sisätiloissa. Lisäksi opiskelijoiden täytyy suorittaa netissä tehtävä minikurssi, jossa opetetaan koronalta suojautumista ja siihen varautumista. Jokaisena päivänä ennen kampukselle tuloa on täytettävä omaa olotilaa ja oireita arvioiva kysely “Trojan Check” kännykkään ladattavassa applikaatiossa. Kun se on tehty, saa QR-koodin, joka todistaa, että terveenä ollaan. Lisäksi kampuksella voi käydä helposti ja ilmaiseksi koronatestissä. Viimeisimmän tiedon mukaan kaikkien opiskelijoiden pitää käydä syyslukukaudella testissä viikoittain riippumatta siitä, onko täysin rokotettu tai altistunut vai ei. Kaikesta turhasta sosialisoinnistakin varoitellaan. Ohjeena on esimerkiksi myös, ettei lounaita välttämättä kannattaisi syödä opiskelukavereiden kanssa – joko ollenkaan, tai ainakaan sisätiloissa.
USC:n kampuksella tiheään näkyvä motto “Fight on!” pyrkii pitämään motivaatiota yllä, jotta opiskelijat ja henkilökunta jaksaisivat edelleen olla huolellisia ja taistella koronaa vastaan. Tsemppihenkeä tarvitaankin. Lähtökohtana on, että kaikki USC:n noin 44 000 opiskelijaa ja 12 000 henkilökunnan jäsentä tulisivat kampukselle livenä syksyllä ainakin pääosin. Mutta nähtäväksi jää, miten se sujuu. Jos tartuntoja edelleen tulee, voi hyvin olla, että etäopetukseen ja etätyöhön siirrytään jälleen nopeasti.
Opiskelijalle se tarkoittaa sitä, että Zoom-opiskelusta on tullut arkipäivää ja fyysiset luennot ja tapaamiset kampuksella ovat harvinaista juhlaa. Ulkomaiselle opiskelijalle se tarkoittaa valitettavasti myös sitä, että uusien sosiaalisten suhteiden luominen on haastavampaa. Mutta tätähän tämä on nyt ihan kaikille maailmassa, joten: Fight on! United We Stop Covid!
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- 10 ilmasto-oppia Amerikasta - 21.04.2022
- Ukrainan sota on Los Angelesissa sekä lähellä että kaukana - 22.03.2022
- Ilmastojournalismi nousee Amerikassa - 14.02.2022
- Vuosi eri alustoilla - 11.01.2022
- Amerikan passi olikin riesa - 29.11.2021
- Tiedostavien aikojen journalismia - 04.11.2021
- Valkoinen toimittaja, herää etuoikeuteesi - 23.09.2021