Mihin kaikkeen stipendiraha riittää New Yorkissa?
Veera Tegelberg
New York valittiin kesäkuussa maailman toiseksi kalleimmaksi kaupungiksi. Ruoka, bensa ja muut elinkustannukset nousevat nyt nopeimmin 40 vuoteen. Kesäkurssin ensimmäisen viikon jälkeen osasin muun muassa selvittää, kuka omistaa Carrie Bradshaw’n talon.
Tuijotan paikallisen alepan juustotiskin reunassa olevaa hintalappua epäuskoisesti. Pieni paketti valmiiksi siivutettua juustoa maksaa yli seitsemän dollaria eli käytännössä seitsemän euroa. Katse hakeutuu viereisiin lappuihin halvempien hintojen toivossa, mutta turhaan.
Ruoan korkea hinta yllätti minut ensimmäisenä iltana, vaikka tiesin New Yorkin olevan kallis kaupunki. Seuraavalla kauppareissulla teimme suomalaisten Columbia-kämppisteni kanssa sen, mitä kuka tahansa pihi eurooppalainen tekisi: etsimme lähimmän Lidlin.
Maailman toiseksi kallein kaupunki
New York on kansainvälisesti verrattuna tyyris asuinpaikka. Kesäkuussa julkaistun selvityksen mukaan kalliimpi on ainoastaan Hongkong. Tiedot perustuvat yksityisen konsulttifirma Employment Conditions Abroadin (ECA) dataan. Selvityksessä tarkastellaan, miten kalliita kaupungit ovat ulkomaalaisille työntekijöille.
ECA julkaisee kalleimpien kaupunkien listan vuosittain. Suhteessa muihin maailman metropoleihin New Yorkin elinkustannukset ovat jatkaneet nousuaan. Vielä vuonna 2021 kaupunki oli listauksessa neljäs.
New Yorkin aiempaa korkeampaa sijaa selittää konsulttifirman mukaan kiihtynyt inflaatio. Kuluttajahintojen nousu on ollut suuri puheenaihe keväällä ja alkukesästä myös Suomessa, missä hinnat nousivat kesäkuussa 7,8 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Inflaation on odotettu hidastuvan, mutta suhteessa toukokuuhun hinnat nousivat silti 0,7 prosenttia.
Yhdysvalloissa hintaralli on ollut vielä hillittömämpi. Kesäkuussa kuluttajahinnat nousivat 8,8 prosenttia vuodentakaisesta ja 1,1 prosenttia toukokuusta. Edellisen kerran vastaava muutos on koettu 40 vuotta sitten. Etenkin bensan ja ruoan hintojen uskotaan jatkavan nousuaan Jenkeissä loppuvuoden aikana.
Stipendiaatti elää New Yorkissa mukavasti
Riittääkö Helsingin Sanomain Säätiön myöntämä raha, kun inflaatio jyllää? Kyllä riittää. Varsinkin, jos menot budjetoi hyvin. Me esimerkiksi varasimme kahden muun stipendiaatin kanssa kohtuuhintaisen asunnon ja lensimme economy-luokassa.
Tänä vuonna säätiö antoi jokaiselle Columbian kesäkurssilaiselle 5 500 euroa puhtaana käteen. Raha on tarkoitettu matkoihin, majoitukseen ja elämiseen. Kurssimaksun säätiö kustantaa erikseen.
Matka- ja majoituskustannukset näyttävät tältä:
- Suorat edestakaiset lennot Helsingin ja New Yorkin välillä vajaat 1 000 euroa.
- Airbnb-kämppä kolmeksi viikoksi 2,5 kilometrin päässä yliopistosta yhteensä 6 400 eli 2 130 euroa per henkilö.
- Vakuutusmaksut, matkustamiseen vaadittava ESTA ja muut pikkukulut 50 euroa.
= 3 200 euroa
New Yorkissa elämiseen jää siis 2 300 euroa — 110 euroa joka päivälle. Se on messevä matkabudjetti etenkin, jos arjen kustannuksia pystyy jakamaan muiden kanssa. Lisäksi yliopisto tarjoaa opiskelupäivinä lounaan ja virvokkeita.
Suurin menoerä on ruoka. Laadin tämän blogin loppuun pienen listan siitä, mitä mikäkin kaupungissa maksaa. Etenkin ravintolassa syöminen on kallista herkkua, koska annosten ja juomien hinnan päälle täytyy maksaa 10—20 prosentin tippi. Päälle tulevat erikseen yleensä myös verot. Myös julkiseen liikenteeseen kuluu muutama kymppi.
Ensimmäisen viikon opit: Kuka omistaa Carrien talon?
Kesäkurssin ensimmäinen viikko on takana, mutta valitettavasti en voi kertoa sen annista oikein mitään. Kurssin sisältö on luottamuksellista osin siksi, että asioita käsitellään osallistujien omien juttuaiheiden kautta.
Jokainen päivä on kuitenkin ollut istumisen väärti. Ensimmäisen viikon aikana kurssilla kävi kuusi eri opettajaa, joista jokainen oli erittäin pätevä. Luennoitsijoiden esittelyteksteissä vilisee nimekkäitä työnantajia, palkintoja ja hyvämaineisia yliopistoja.
Osa päivistä on luentomaisia. Ryhmäläisten päähän kaadetaan kahdeksan tunnin ajan tietoa muun muassa erilaisista tietokannoista ja niiden käytöstä. Keskeinen osa kurssia on keskustelu, jota amerikkalaiset rakastavat. Opettaja vetää ryhmäläiset keskusteluun vaikka väkisin, jos suutaan ei avaa kahteen tuntiin.
Uudet taidot ovat olleet myös heti hyödyksi. En ole suuri Sinkkuelämää-fani, mutta lauantaiaamuna selvitimme kahvikupin ääressä huvin vuoksi, kuka omistaa Carrie Bradshaw’n talon. Ihan vain, koska sen osaamme tehdä.
10 esimerkkiä ruoan hinnasta
Maustamaton jogurtti (907 g): 3,54 $
Omenapussi (1 361 g): 3,99 $
Kahvipaketti, jauhettu (340 g): 6,10 $
Vehnäleipä paistopisteeltä: 4,49 $
Coca-Cola, sokeriton (2 l): 1,76 $
Olut ravintolassa: 8,00 $
Drinkki baarissa: 15,00 $
Runsas salaattiannos: 19,50 $
Pala juustokakkua: 8,50 $
Lohibagel: 23,95 $
(Kaikki hinnat ovat verottomia eivätkä ravintola-annokset sisällä tippiä. Ruokakoriin on valittu edullisia tuotteita.)