Mitä on hyvä tietää ennen lähtöä Oxfordiin
johannavehkoo
Olin juuri metsästämässä asuntoa Oxfordista, kun sain linkin amerikkalaisen kirjailijan blogimerkintään. Tekstissä kirjoittaja kertoo, mitä olisi halunnut tietää Oxfordista ennen kuin muutti sinne. Kirjailija oli tutkijamiehensä kanssa palaamassa akateemisen vaihtovuoden jälkeen Yhdysvaltoihin, ja halusi nyt jakaa vuoden aikana oppimiaan asioita muiden kanssa. Sain blogista hyviä vinkkejä nettisivustoista, joista etsiä asuntoja.
Minä en onneksi vielä ole lähdössä Oxfordista, mutta nyt voisi olla hyvä hetki jakaa muutama vinkki seuraaville tulijoille. Kun tiedät nämä asiat ennakkoon, säästät vähintään puolitoista viikkoa tehokasta tiedonhankinta-aikaa.
1) Byrokratiasta. Ennen lähtöä kannattaa hoitaa mahdollisimman suuri osa Suomen pään byrokratiasta, sillä tässä päässä odottaa toinen mokoma urakka. Ulkomaille muuttoon liittyy monta asiaa, joita en ainakaan itse ollut tullut ajatelleeksi.
Muista hakea Kelalta eurooppalainen sairausvakuutuskortti. Kela haluaa myös tietää, että olet ulkomailla alle vuoden, jolloin saat vielä kuulua Suomen sosiaaliturvaan ilman itkua ja anelua. Nykyään apurahansaajan pitää hakea eläkevakuutus Melasta, maatalousyrittäjien eläkelaitoksesta. Tätä varten ei jostain minulle vieraasta syystä riitä Kelan päätös Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta, vaan samaa päätöstä pitää hakea myös Eläketurvakeskukselta. Toivotan onnea ja pitkää pinnaa.
Englannissa saatat kohdata vaikeuksia pankkitilin, puhelinliittymän ja nettiyhteyden avaamisessa, koska olet epäilyttävä ulkomaalainen. Jos ja kun olet maassa yli puoli vuotta, sinun pitäisi saada ilmainen tili. Moni Fellow on joutunut maksamaan tilistään kahdeksan puntaa kuukaudessa, sillä he ovat maassa usein vain kolme kuukautta.
Opiskelijat saavat vapautuksen council taxista, eräänlaisesta kiinteistöverosta, mutta vain jos ovat yliopiston kirjoilla kokonaisen akateemisen vuoden. Pyydä instituutilta todistus tästä ja lähetä se city counciliin. Jos et asu yksin, saat anteeksi vain puolet verosta. Älkää kysykö miksi.
2) Asumisesta ja liikkumisesta. Jos opiskelija-asuntola ei houkuta, hyviä paikkoja etsiä asuntoja ovat Daily Info ja yliopiston tiedotuslehden University Gazetten asuntopalsta. Daily Info on muutenkin mainio opas Oxfordiin. Sivustolta löytyvät paikalliset keikat, pubit, elokuvat, näyttelyt ja kaikenlaiset tapahtumat. Lue myös varoitus asuntohuijareista ja ota se vakavasti. Älä koskaan lähetä rahaa näkemättä kämppää.
Oxfordissa pääsee kätevästi liikkumaan kävellen, bussilla ja etenkin polkupyörällä, mutta ei henkilöautolla. Lyhyeksi ajaksi fillari kannattanee vuokrata, mutta koko vuodeksi voi jo harkita ostamista. Liikkeet ostavat kyllä pyörän takaisin, halvemmalla tietenkin. Luotettavin käytettyjen polkupyörien myyjä on Oxford Cycle Workshop Magdalen Roadilla, mutta on hyvä tietää, että lokakuussa siellä parveilevat kaikki muutkin tuoreet opiskelijat. Voit joutua odottamaan pyörää jonkin aikaa, mutta saat sen huollettuna ja kunnostettuna. OCW:n nuoret herrat tietävät, mitä tekevät. Cowley Roadin ja Summertownin pyöräliikkeet myyvät sinulle uutuuttaan hohtavan pyörän, joka hajoaa palasiksi pienimmästäkin kolhaisusta.
3) Omasta tutkimuksesta. Rajaa tutkimusaihe siten, että ehdit tehdä siitä järkevänkokoisen tutkimuksen. Jos vietät Oxfordissa koko lukuvuoden, ehdit kirjoittaa paperin kohtuullisen isostakin aiheesta. Yhdessä lukukaudessa ehtii vastata yhteen suhteellisen simppeliin kysymykseen.
Reuters-instituutti nimeää sinulle ohjaajan, jonka pitäisi olla ainakin jonkinasteinen asiantuntija aiheessasi. Toiset tapaavat ohjaajiaan joka viikko, toiset saavat harvinaisen audienssin kerran lukukaudessa. Virallisesti tapaamisia pitäisi olla vähintään kolme per lukukausi.
Jos vietät Oxfordissa koko lukuvuoden, sinulle toitotetaan jatkuvasti, että sinulla on ruhtinaallisesti aikaa. Älä usko. Toimittaja tarvitsee aina deadlinen, ja näin pitkän tekstin valmistuminen vaatii useita välideadlineja.
4) Opiskelusta Oxfordissa. Akateemisessa vuodessa on kolme lukukautta, ja ne ovat järjettömän lyhyitä. Ennen kuin huomaatkaan, kahdeksan viikkoa on kulunut, ja edessä on useiden viikkojen tauko. Valitse luentosi ja seminaarisi huolella. Saat osallistua valtaosaan yliopiston luentotarjonnasta, mutta et undergraduate-seminaareihin tai pienryhmäopetukseen. Oxfordin yliopisto tarjoaa myös käsittämättömän määrän kiinnostavia vierailuluentoja Desmond Tutun ja Pervez Musharrafin kaltaisilta nimiltä. Näistä on ollut hankala pysyä perillä, mutta onneksi joku on perustanut Facebookiin ryhmän nimeltä Interesting Talks Oxford. Liity siihen.
Green Templeton Collegen jäsenedut kannattaa käyttää hyödyksi. Ainakin tänä vuonna collegen jäsenille on kuulunut ilmainen jäsenyys Iffley Roadin kuntosalille. Collegen lounas on hyvä ja halpa, baarissa on edullista juomaa ja atk-tuen toiminta on nopeaa ja moitteetonta.
5) Tapakulttuurista. Suomalaisen on toki luontevaa hetken epäröidä, mutta kannattaa heittäytyä mukaan oxfordilaiseen keskustelukulttuuriin. Ihmiset esittäytyvät hanakasti ja luovat kontakteja. Olen huomannut olevani yleensä ainoa, jolla ei ole tarjota käyntikorttia (niitä olisi muutama sata eräällä työpöydällä Tampereella). Kohteliaisuus on brittiläinen pakkomielle, mutta toisaalta kulttuuriin kuuluu läpänheitto, jota täkäläisittäin kutsutaan banteriksi. Siinä mennään henkilökohtaisuuksiin heti, kun tunnetaan vähänkin paremmin.
Muutaman kerran vuoden aikana pääset hienostelemaan jonkin collegen illallisille ykköset päällä. Muista silloin, että sinun odotetaan puhuvan yhtä paljon kummankin vieruskaverisi kanssa.
Elämä Oxfordissa voi olla hyvinkin sosiaalista ja täynnä tapahtumia, jos niin haluaa. Musiikkitarjonta on Radioheadin ja Supergrassin kotikaupungissa monipuolista, ja muutenkin kulttuurielämä on vireätä.
Liity University Clubin jäseneksi. Opiskelijoita ei huolita, mutta meidät, joiden yliopistokortissa lukee academic visitor rinnastetaan yliopiston henkilökuntaan. Klubi tarjoaa edullista ruokaa ja juomaa, kuntosalin, tanssikursseja, biljardipöydän ja tietysti jalkapalloa isosta telkkarista.
Ja hei, pyydä koko Fellow-porukka pubiin ensimmäisenä päivänä. Viimeksikin jäänmurtajiksi tarvittiin pari ekstroverttiä suomalaista.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Nick, David, Gordon ja Morrismiehet - 05.05.2010
- Kohteliaat britit ja tylpät suomalaiset - 31.03.2010
- Journalistien yhdistyneet kansakunnat - 01.03.2010
- Puhutaanpa säästä - 07.01.2010
- Librofiilin tunnustukset - 01.12.2009
- Oma kirkko ja tenniskenttä - 16.10.2009