Mitä seuraa, kun alt-right tyyppi tulee kampukselle?
Marjut Tervola
Huuto kuuluu korttelien päähän Washington Squarelle asti. New York Universityn tilaisuudessa Torch Clubin edessä on käynnissä mielenosoitus. Kiistelty politiikantutkija Charles Murray on vierailulla New Yorkissa.
Noin kolmisenkymmentä mielenosoittajaa on asettunut riviin kadun varrelle ravintolan eteen. He huutavat jokaiselle tilausuuden menevälle.
”Häpeä, häpeä, häpeä!”
Tilaisuuteen menevät hymyilevät kiusaantuneesti, pää kumarassa ikään kuin väistelisivät heidän päällensä heiteltäviä kananmunia. Osa vilkuttaa vaivautuneesti kättään tervehdyksen merkiksi. Poliisi seuraa sivusta ilmekään värähtämättä. Ovat kai tottuneet tähän viimeisten kuukausien aikana.
Ennen kuin mennään eteenpäin, palataan edelliseen päivään. Olin nähnyt taloustieteiden laitoksen ilmoitustaululla nuhjuisen, mustavalkoisena paperille printatun ilmoituksen luennosta otsikolla: ”Onko eliittiä syyttäminen Trumpin voitosta?”. Sisäänpääsy Columbian opiskelijakortilla, ilmoituksessa sanottiin.
Päättelin otsikosta, että nyt on Columbiassa puhuja, joka ei vastaa stereotypiaa. Olen vuoden aikana osallistunut lukusiin Trumpin vaalivoittoa käsitteleviin paneeleihin. Liberaaliin lehdistön lukeutuneet toimittajat ovat kertoneet, kuinka työ Valkoisessa Talossa on vaikeutunut. Sitten on puitu, että miten demokratialle käy post-truth ajassa. Ja sitä, Trump käyttää twiittejä mediaa ja äänestäjiä manipuloidakseen. Tässä puheenvuorossa kritiikin kohteena näytti olevan liberaalin eliitin toiminta. Seuraavana päivänä sama puhe kuultaisiin New York Universityn myös tilaisuudessa.
Paikan päällä Columbiassa odotti yllätys.
”Et voi osallistua, koska et ole rekisteröitynyt tilaisuuteen”, järjestysmies tiukkaa. Kerron, etten tiennyt rekisteröitymisestä, koska siitä ei mainittu ilmoituksessa. Ei, en voi rekisteröityä nyt, liian myöhäistä. Kyllä, lippu olisi ilmainen, jos on opiskelijakortti. Joo, tilaakin on.
”Sinua ei päästetä sisään. Voitko poistua?”
Tulin tilaisuuteen hyvissä ajoin ja minulta oli jäänyt näkemättä, että myös meidän koululla rakennuksen ulkopuolella oli mielenosoitus. ”Valkoinen nationalisti!”, ”Charles Murrayn on lähdettävä!”, ”Ei eugeniikkaa kampuksella,” mielenosoittajien pitämissä kylteissä lukee.
Syy tiukkoihin turvatoimiin ja tapahtuman niukkaan tiedotukseen alkaa selvitä.
Muutama viikko aikaisemmin Murrayn tilaisuus oli keskeytetty Middleburyn Collegessa Vermontissa. 20 minuutissa oli selvinnyt, että Murray ei voi pitää luentoaan loppuun. Sadat opiskelijat luentosalissa pitelivät kylttejä ja huusivat iskulauseita. Murray vietiin toiseen huoneeseen, josta loppu haastattelusta välitettiin videokamerayhteyden avulla.
Kun Murray ja häntä moderoinut opettaja poistuivat rakennuksesta, he joutuivat mielenosoittajien tuuppimiksi. Yksi mustaan naamioon pukeutunut tarttui opettajaa hiuksista ja väänsi lujasti.
Nyt opettaja käyttää niskatukea.
”Opiskelijani tietävät, että olen demokraatti,” Allison Stranger selitti julkisuutta saanutta tapahtumaa Facebookissa.
Charles Murrayn kohuteos ”The Belle Curve”, jossa hän tarkastelee älykkyyserojen vaikutusta yhteiskuntaan, ilmestyi 1994. Itse en ole sitä lukenut, mutta kritiikki kohdistuu siihen, että Murray yhdistää älykkyyden köyhyyteen ja geeneihin. Murrayn itsensä mielestä muitakin tekijöitä on, kuten ympäristön vaikutus.
Hän itse sanoo olevansa liberaali konservatiivi eikä kannattanut Trumpia presidentiksi. Monen mielestä Murray edustaa kuitenkin sitä alt-rightia.
Columbia oli varautunut Murrayn vierailuun niin, että 150 opettajaa allekirjoitti julkisen lausunnon, jossa he puolustivat Murrayn oikeutta puhua yliopistolla. Näin muun muassa siksi, että Murrayn aihe Columbiassa oli Trumpin vaalivoitto ja valkoisen Amerikan ala- ja yläluokan eriytyminen, eivät älykkyyserot. Samalla allekirjoittaneet korostivat, että sanoutuivat irti Murrayn näkemyksistä.
Murray tuli Columbiaan republikaaniopiskelijoiden ja konservatiivisen American Enterprise Instituten kutsumana.
Vastaavan reaktion ovat saaneet aikaan republikaaniopiskelijoiden muuttamat muutkin kevään vieralijavalinnat. Oikeistomedioihin Breitbartiin ja The Gateway Punditiin kirjoittavien Milo Yiannopoulosin ja Lucian Wintrichin vierailut peruttiin molemmat turvallisuusyistä. Yiannopoulosin vierailuaie johti Berkeleyssä kaksipäiväisiin protesteihin. Wintrich sai New York Universityyn suunnitellun vierailusan toteutettua ilmeisesti toissa viikolla.
Palataan takaisin Tosch klubin edessä olevaan mielenosoitukseen.
”Yritimme kaikki saada lippuja tapahtumaan, mutta ne oli jaettu todella salamyhkäisesti. Ensinnäkin ne tulivat jakoon vain päivää ennen tapahtumaa kello kolme iltapäivällä. Olimme lunastamassa niitä toimistolla jo ennen kello kolmea, mutta meille sanottiin suoraan, että ne on myyty loppuun”, yksi mielenosoittajista, tietojenkäsittelyä lukeva Shirish Sarkar sanoo.
Hän perustelee mielenosoitusta sillä, että Murrayn puheenvuoro loukkaa. Siksi, että se dissaa mustia ja latinoja. Siksi, koska kyse ei ole yhdestä puheesta, vaan systemaattisesta järjestelmästä, joka on sisäänrakennettu yhteiskuntaan, jota noudatetaan pankeissa, lakitoimistossa ja opetetaan yliopistolla business schoolissa.
Luennon jälkeen tavoitan sattumalta yhden järjestäjistä.
”Tässä lippujen jaossa kävi vähän hassusti. Halusimme, että tietty porukka pääsee sisään ja tietyt ihmiset kutsuimme itse. Emme halunneet, tiedäthän, että nämä ovat siellä möykkäämässä”, julkishallintoa opiskeleva, Louis Bartholomewiksi esittäytyvä mies sanoo.
”Minua ei hävetä yhtään, että edistän sananvapauden toteutumista kampusella. Olen ylpeä siitä, mitä tahansa nämä tässä edessä huutaisivatkin”, hän jatkaa.
Murrayn vierailusta New Yorkin yliopistoissa on reilu viikko. Olen lukenut siitä useita lehtiartikkeleita. Vain harvassa on ollut mainintaa, mitä tilaisuudessa puhuttiin.
Minua kiusaa yksi toinenkin asia. Yliopiston puhujatilaisuudet pitäisi olla avoimia kaikille koulun opiskelijoille niin kauan kuin istumapaikkoja riittää. Nyt näyttää, että ihmiset eristäytyvät omiin kupliinsa ei vain somessa, vaan myös kampusen tapahtumissa. Demokraatti-voittoisissa yliopistoissa republikaanien tapahtumista on tullut sisäpiirin kuppikokouksia.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Pikadeiteillä työnantajan kanssa - 09.05.2017
- ”Me Trumpin vastustajat olemme kuin kiukuttelevia pikkulapsia” - 27.02.2017
- Kun somesta tuli amerikkalaisten pääuutislähde - 10.01.2017
- Näin Amerikan keskiluokka putosi kyydistä ja äänesti Trumpia - 20.12.2016
- Onnea Yhdysvallat! Teillä on uusi presidenttipari! - 28.11.2016
- Vaaliväsymystä, tappouhkauksia ja väärin tulkittuja gallupeja - 04.11.2016
- Columbiassa professori opettelee ensimmäiseksi etunimesi - 22.09.2016