Musiikki on bisnestä
AnneAchte
Harry, Louis, Liam, Niall ja Zayn…. Viisi nuorta miestä, jotka vielä kolme vuotta sitten tekivät osa-aikahommia leipomossa, elokuvateatterissa ja urheilustadionilla, lauloivat koulun kuorossa ja soittelivat erinäisissä harrastelijabändeissä. Vuonna 2010 he osallistuivat soololaulajina Britannian X Factor –musiikkikilpailuun, mutta kukaan ei oikein loistanut. TV-kisan tuomaristo päätti muodostaa heistä poikabändin, ja loput, niin kuin sanotaan, on historiaa.
One Direction on teinien ykkösbändi Britanniassa, ja taitaa olla Suomessakin. Bändi on noin 50 miljoonan punnan arvoinen bisnes, ja jokaisella 19–21-vuotiaalla bändin jäsenellä arvioidaan olevan henkilökohtaista omaisuutta 5 miljoonan edestä. Pari viikkoa sitten bändi hehkutti kauan odotettua mediatapahtumaa: uuden maailmankiertueen julkaisua. Tarkistin juuri netistä: en löydä enää lippuja vuoden päästä – siis toukokuussa 2014 – Manchesterissä olevalle keikalle.
Matkalla maineeseen -tyyppiset tosi-TV-ohjelmat ovat Briteissä edelleen erittäin suosittuja. Idoleihin, X-Factoriin tai Voiceen hakee tuhansittain nuoria, mutta voitto ei suinkaan takaa pitkää uraa. Suurin osa X-Factor-voittajista saa yhden hittisinglen ennen kuin levy-yhtiö potkaisee heidät tuottamattomina ulos, jonka jälkeen edessä on korkeintaan ura musikaaleissa tai pubiviihdyttäjinä. Levy-yhtiöt perustelevat tätä tähden synnyttämisen kustannuksilla: menestyvän artistin tai bändin ”kehittäminen” maksaa miljoona puntaa, ja levy-yhtiöiden tuotosta 16 % käytetään tähän kehitystyöhön.
Mutta musiikki on kovaa bisnestä, sen todistaa jo se että suosikkiradio-ohjelmani, BBC Radio4:n Today uutisoi tänään, että valtion ja rahapeliyhdistyksen rahoittama Arts Council aikoo sijoittaa puoli miljoonaa puntaa muusikoiden tukemiseen vastalauseena musiikkibisneksen ”lyhytjännitteisyydelle” ja ”markkinapettymykselle”. Heidän mielestään bändejä tulisi kohdella pienyrityksinä, yhtä lailla suunnitelmallisesti ja rahoittaen.
Esimerkiksi Today nosti Southamptonista kotoisin olevan yhtyeen nimeltä Band of Skulls, ”the most famous band in the world you have never heard of”. Sen tukijoukoissa on ryhmä sijoittajia, jotka jakavat kustannukset mutta myös voitot. Bändi on tehnyt suunnitelmallista työtä menestyksensä eteen vuosikausia, alkaen autotallijammailuista 12-vuotiaina.
Samaan aikaan BBC:llä pyörii parhaillaan The Voice, kykyjenetsintäkisa, jossa omia valmennettavia laulajia etsivät Tom Jones, Jessie J, Will.i.am sekä Danny O´Donoghue (irlantilaisen The Script-bändin laulaja). Tuleeko sieltä seuraava musiikkitaivaan kiintotähti, vai pitäisikö sittenkin tsekata tämä ”Band of Skulls”?
Nettilinkkejä:
http://www.bandofskulls.com/
http://www.onedirectionmusic.com/gb/home/
http://www.bbc.co.uk/programmes/b01sm6q4/live
http://www.radiotimes.com/news/2012-12-10/the-x-factor-winners-where-are-they-now
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kahden kodin välissä - 08.04.2013
- Pojasta polvi vai omena puusta - 19.02.2013
- Oldies and newbies - 23.01.2013
- Kaksi yhden hinnalla - 04.12.2012
- Suosikkivärit: sininen, punainen ja valkoinen - 29.10.2012
- Satusetiä ja murhaturisteja - 02.10.2012