Ohjeita uudella opiskelijalle
saskasaarikoski
On taas se aika vuodesta, jolloin nuorisolle jaellaan erilaisia neuvoja ja elämänviisauksia. Tässä muutama kokemuksen sana nuorille mussukoille vanhalta masilta, joka on viettänyt lukuvuoden 2011-12 Oxfordin raskaassa.
Hakeminen
Ihme ja kumma, että Sanoman toimittajastipendeillä ei ole enempää hakijoita. Muualla maailmassa tällainen tilaisuus on tarjolla vain harvoille ja valituille; esimerkiksi kaikki itäeurooppalaiset kilpailevat yhden säätiön yhdestä stipendistä.
Joo-o, töissä on aina päällä jokin kiireinen projekti, stipendivuoteen täytyy laittaa vähän omaakin rahaa, perheen asiat voi olla vaikea järjestää ja onhan kotona elämä helpompaa, mutta oikeasti: tätä tilaisuutta ei kannata jättää käyttämättä!
Jotakuta voi sekin mietityttää, uskaltaako työpaikalta olla poissa, jos vaikka työpaikkaa ei palatessa olekaan. Mutta ei se paikka pitämällä pysy, ainoa pääoma, johon tässä maailman ajassa voi luottaa on oma pää, ja siihen stipendivuosi on kunnon investointi.
Oma vuosi
Päätä etukäteen, mitä haluat omalta stipendivuodeltasi. Mieti vaikka viisi asiaa, jotka haluat ehdottomasti tehdä. Se auttaa sinua suhtautumaan stipendivuotesi aikana professorien, pomojen, sun muiden auktoriteettien toiveisiin ja odotuksiin. Tärkeää ei ole täyttää muiden vaatimukset vaan se, että saa omasta vuodestaan irti niin paljon kuin mahdollista.
Maa ja kansa
Stipendiyliopistot sijaitsevat kiinnostavissa maissa (Britannia, USA, Saksa, Kiina). Kannattaa varata aikaa tutustua maahan. Lukea lehtiä, katsoa televisiota, osallistua elämään, matkustella lähialueilla. Maailma on ihan eri näköinen, kun sitä katsoo eri pisteestä. Britanniasta hurauttaa hetkessä Ranskaan tai Belgiaan, Shanghaista ties minne.
Kieli
Suomalaiset osaavat hyvin englantia, paljon paremmin kuin monet muut. Silti hyvinkin kielen hallitseva huomaa, ettei vierasta kieltä osaa koskaan niin hyvin, ettei sitä voisi oppia paljon lisää. Kielikurssinakin stipendivuosi kyllä toimii.
Perhe
Jos sinulla on perhe, kuten minulla, se antaa stipendivuodelle oman lisänsä. Ehtii viettää enemmän ja erilaista aikaa puolison ja lasten kanssa. Lapset imevät kieliä ihan sienenä. Lasten tarhoissa ja kouluissa tutustuu paikallisiin ihmisiiin. Ja Palomies Sam ja Pyjamabanaanit ovat oikeastaan aika jännittäviä.
Opinnot
Opinnot ovat varmaan hyvin erilaisia eri paikoissa. Itse nautin kovasti ennen kaikkea hyödyttömien asioiden opiskelusta: islam, tieteen filosofia, kristillinen teologia, aivotutkimus, geenietiikka. Kiireisessä lehtityössä törmää usein asioihin, joista ajattelee: tuosta pitäisi joskus ottaa selvää. Eikä mikään vanhene niin nopeasti kuin hyödyllinen tieto.
Opiskelutoverit
Eri yliopistoissa on varmaan aika erilainen opiskelijayhteisö. Oxfordissa vietimme paljon aikaa eri maista tulleiden toimittajien kanssa. Ihmisiä oli moneen junaan ja joskus iski sosiaalinen uupumus, kun huomasi kymmenennen kerran keskustelevansa sanomalehtien kuolemasta. Mutta on hienoa liittyä toimittajien kansainväliseen veljes- ja sisarkuntaan – joka puolella maailmaa riittää hulluja, jotka uskovat, että journalismi on vähän enemmän kuin vain yksi duuni muiden joukossa.
Tutkimus
Eri paikoissa tutkimukselta vaaditaan varmaan ihan eri asioita. Oxfordissa meiltä odotettiin jonkinmoista puoliakateemista puoligradua. Tutkimukselle kannattaa valita aihe, josta jaksaa olla kiinnostunut edes itse. Jos havaitsee pitkästyvänsä, kun kuvaa omaa aihettaan kolmella lauseella, tutkimuksesta on vaikea olla koko vuosi valtavan innostunut.
Henki ja ruumis
Lehtityö on kiireistä ja stressaavaa. Stipendivuosi on mahdollisuus nukkua hyvin, liikkua tarpeeksi, pudottaa muutama kilo. Jos on väsynyt ja raihnas, kaikista uusista tiedoista ja taidoista ei ole paljon hyötyä.
Irrottautuminen
Yritä päästä töistäsi niin irti kuin voit. Itse en edes tiennyt, mihin tehtävään palaan, ja se oli ihan täydellistä. Sillä tavalla en voinut valmistautua ja suunnitella uusia töitä, miettiä yhtään mitään hyödyllistä. Niin irti ja vapaa en ole ollut 20 vuoteen.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Ihmiskunta uhattuna - 15.05.2012
- Ihminen haluaa ihmisen - 10.04.2012
- Haluan elonmerkin avaruudesta! - 28.02.2012
- Syntisten seurassa - 16.01.2012
- Tylsä kirjoitus ikävistä asioista - 09.12.2011
- Sanomalehtinarkomaanin parempi trippi - 22.11.2011
- Miksi vihaan hyvää kirjoittamista? - 10.11.2011
- Vaatimaton ehdotus - 27.10.2011
Hienoja elämänohjeita. Lauseesi ”Päätä etukäteen, mitä haluat omalta stipendivuodeltasi.” innostaa minua kirjoittamaan pikimmiten blogipostauksen (jota olen suunnitellut jo pitkään) jatko-opintojen viimeistelystrategioista eli siitä, miten fokusoidutaan. Olen seurannut loppurypistyksiä jo vuosia ja huomannut niissä säännönmukaisuuksia, jotka liittyvät juurikin siihen, että päättää itse saada asian valmiiksi. Sen jälkeen ympäröivä maailma on usein taivutettavissa haluttuun muotoon.