Onko teillä ruokaa?
Kirsi-Marja Takala
Helsingin Sanomat, The New York Times ja monet muut mediat ovat viime aikoina kirjoittaneet Britannian polttoainekriisistä, ruokakauppojen tyhjistä hyllyistä sekä edessä häämöttävästä joulukalkkunapulasta. Suurin syy näihin tuntuu olevan vallitseva työvoimapula, johon sekä brexit että pandemia ovat myötävaikuttaneet.
Aloitin itse lokakuun alussa opiskelut Oxfordin yliopiston Reuters-instituutissa, ja törmäsin brexitin mukanaan tuomiin haasteisiin reilusti ennen muuttoa. Koska opintoni kestävät koko lukuvuoden, otin Oxfordiin mukaan perheeni, joten jouduin jo Suomessa pohtimaan muun muassa perheystävällistä asuntoa ja lasten koulupaikkoja. Eniten hämmennystä aiheutti kuitenkin maahan pääsemisen hinta: viisumikulut terveysmaksuineen olivat meidän perheeltämme yhteensä 4278,80 euroa. Aika iso summa kertamaksuna. Maksun lisäksi viisumin hankkiminen oli hankalaa, ja biometristen tunnisteiden ottamisen jälkeen passi piti lähettää Berliiniin. Vaikka yleensä en ihan pienistä hermostu, tuntui viisumihässäkkä hetkittäin niin kuormittavalta, että Oxfordiin täytyi todella haluta, jotta sen rumban viitsi käydä läpi.
Oxfordissa brexit ja pandemia näkyvät kauppojen ja ravintoloiden ikkunoissa. Todella monessa paikassa ikkunaa koristaa kyltti, jossa etsitään työntekijöitä. Polttoainejonot eivät meidän naapurustossamme näkyneet, sillä Oxford on pyöräilijöiden kaupunki. Haastattelin kuitenkin taksikuskia eräänä iltana aiheesta, ja hän kertoi pysähtyneensä edellisellä viikolla tankkaamaan aina, kun sopiva tilanne tuli. Polttoainetta ei nimittäin saa ottaa kerralla koko tankillista. Tilanteen pitäisi olla parempi tätä kirjoittaessa. Ainakin väliaikaisesti.
Pandemia tosin vaikutti meihin, sillä tytöt saivat koronan koulusta ja tartuttivat sen tuplarokotettuun mieheeni. Täällä kouluissa on päätetty, että koronatapausten johdosta luokkia ei laiteta karanteeniin. Jos jollakulla sattuu korona olemaan, hän jää pois koulusta. Täten korona leviää aika tehokkaasti, mutta rehtorin viestin mukaan korona on lapsilla lähes aina lievä, ja sen johdosta karanteeniin ei enää ryhdytä. Itse en onneksi tautia saanut.
Ja mitä tulee siihen ruokapulaan. Kiitos kaikista huolestuneista viesteistä! Ruokaa on riittänyt hyvin. Tyhjiin hyllyihin en ole kaupassa törmännyt, ja pubeissakin olutta ja siideriä on piisannut. Uskon myös jouluni olevan turvattu, mikäli se kalkkunaan voi kaatua, sillä olen nimittäin kasvissyöjä.
Lähteet:
Helsingin Sanomat. Brexit ja pandemia veivät työntekijät: ”Turha yrittää saada rekkakuskeja EU:sta, kun Saksassakin on kuskipula.” 14.10.2021. https://www.hs.fi/talous/art-2000008313438.html
Helsingin Sanomat. Britannian suurella pubiketjulla on vaikeuksia saada olutta – kuljettajapulan taustalla osin brexit, jota ketjun perustaja kannatti voimakkaasti. 2.9.2021. https://www.hs.fi/talous/art-2000008235042.html
The New York Times. Britain’s Christmas Lament: Meat Shortages and delivery Delays. 4.10.2021.
https://www.nytimes.com/2021/10/04/world/europe/uk-christmas-turkey-shortage.html?searchResultPosition=8
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Narniasta takaisin Suomeen - 21.06.2022
- On lottovoitto syntyä Suomeen - 20.05.2022
- Hymyily tarttuu - 27.04.2022
- Missä kuplassa sinä keskustelet ja kuuntelet? - 10.03.2022
- Ilmastonmuutos kansainvälisin silmin - 28.02.2022
- Halaus hongkongilaisille - 18.01.2022
- Itsenäisyyspäivän pohdintoja - 10.12.2021
- Kokemuksia Oxfordiin muutosta - 12.11.2021