Osbornen ihana kirves
jarmoraivio
Brittilehdistö on yleensä varsin sekalainen seurakunta; paristakymmenestä päivittäin ilmestyvästä sanomalehdestä koostuva moniääninen lauma, johon mahtuu niin ylhäisimpiä laatusanomalehtiä kuin rapaisimpia tabloidejakin. Osa on oikealla, osa vasemmalla, osa keskellä, osa kannattaa konservatiiveja, osa (pieni osa) työväenpuoluetta.
Paikalliseen perinteeseen kuuluu myös se, että lehdet ovat railakkaasti mieltä. Kannanottoja ei edes yritetä eristää hienostelevasti pääkirjoituksiin tai toimittajien kommentteihin, jos lehti on sitä mieltä, että pääministeri on idiootti (vrt. Gordon Brown), se näkyy etusivulla asti suurilla kirjaimilla.
Seuraa epätieteellinen tiedotusopillinen minitutkimus. Lyhyesti taustaa: keskiviikkona 20. lokakuuta konservatiivien ja liberaalien yhteishallitus julkisti kuivakkaasti nimetyn Comprehensive spending review’n tulokset.
Kyseessä on veret seisauttava leikkauslista, jolla valtio pyrkii neljässä vuodessa tasapainottamaan Britannian julkisen talouden. Luvassa on 81 miljardin punnan menoleikkaukset, vajaa puoli miljoonaa virkamiestä menettää työpaikkansa, valtion eläkeikää nostetaan 66 vuoteen.
Kanaalin toisella rannalla Ranskassa huomattavasti laimeammat leikkaukset ovat aiheuttaneet mellakoita. Englannissa on rauhallisempaa, palavien autonrenkaiden ja kyynelkaasun löyhkän sijasta ainakin Oxfordissa ilmassa leijailee korkeintaan pitkäksi venähtäneen grillikauden tuoksuja.
Leikkaukset julkistettiin keskiviikkona. Torstai olikin tällä saarella yksi niistä päivistä, joina kaikki lehdet tekevät juttuja yhdestä ja samasta asiasta. On mielenkiintoista verrata, miten yleensä niin ärhäkkäät brittilehdet suhtautuvat leikkauksiin, joiden veroisia ei ole nähty sitten toisen maailmansodan (tai eräiden lähteiden mukaan 1920-luvun.)
Materiaali tutkimuksen käytännön osaan hankittiin paikallisesta News & Booze (Uutisia ja viinaksia) -lehtikioskista. Pikaisen tarkastelun perusteella ainoastaan tabloidi Daily Star oli tehnyt rohkean journalistisen ratkaisun ja nostanut etusivun pääjutuksi jalkapalloilija Wayne Rooneyn seuranvaihtohuhut.
Kaikissa muissa lehdissä menoleikkaukset ovat etusivun pääuutinen, monissa myös etusivun ainoa uutinen. Ennätyksen tekee The Guardian, joka vyöryttää leikkauksista yhteensä 23 sivua. Tabloidi The Sun taas keskittyy muihin aiheisiin ja tekee leikkauksista vain kuusi sivua.
Alla lehtien eilisen pääotsikot (lukija saa itse päätellä, miten lehdet sijoittuvat laatu-rapa-akselilla):
Guardian: ”Kirves osuu köyhiin”
The Independent: ”Turvavyöt kiinni, Britannia”
Daily Telegraph: ”Leikkaukset vievät keskiluokkaisilta 10000 puntaa”
Daily Mail: ”Mies joka rullasi valtion takaisin” (Valtiovarainministeri George Osbornesta)
The Times: ”Osbornen lääke”
Daily Express: ”Myös kehitysapurahoja on leikattava”
The Sun: ”Auts, se sattui”
On mielenkiintoista, että moniäänisistä brittilehdistä oikeastaan vain Guardian kyseenalaisti näin rajujen leikkausten tarpeellisuuden, muut lehdet ovat hallituksen linjoilla.
Keskustavasemmistolaisen Guardianin lisäksi hieman yllättäen myös talouslehti FT on varoittanut äärimmäisten leikkausten riskeistä. Se ei kuitenkaan osunut tällä kertaa tutkimusotokseen, koska kellertävää talousraamattua ei löytynyt News & Boozen valikoimista.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Turvantukkimispaperit - 16.03.2011
- Feikkisheikki ja likaisten temppujen osasto - 02.02.2011
- Frozen Britain - 23.12.2010
- Toimittaja, varo apinaa - 08.12.2010