Oxford valmistautuu pääsykokeisiin
jussiniemelainen
Oxfordissa lukukausi päättyy tällä viikolla, mutta edessä ovat monelle ehkä jännittävimmät ajat. Joululomalla yliopisto haastattelee tänne opiskelemaan pyrkiviä, yleensä noin 17-vuotiaita nuoria.
Hakijat ovat usein abeja, jotka on karsittu haastatteluihin koulumenestyksen, hakemuksen ja sen liitteenä olleen esseen sekä suosituskirjeiden perusteella. Sisäänpääsy on heille ehdollinen, ensi kevään ylioppilaskirjoituksissa on vielä menestyttävä.
Mutta, sitä ennen pitää pärjätä valitsemansa collegen haastattelussa pääaineesta, johon pyrkii. Näistä haastatteluista on kiertänyt vuosia, Oxfordin tapauksessa tietysti vuosisatoja, kaikenlaisia huhuja. Aiemmin syksyllä yliopisto päättikin julkaista aikaisempia kysymyksiä huhujen lietsomiseksi. Sen jälkeen julkisuudessa moni on muistellut omia kysymyksiään. Omista tutuista moni kertoo olleensa niin kauhuissaan, ettei muista mitään.
Haastatteluja on usein kaksi, toisessa kysytään jotain hakijan omasta esseestä, toisessa jotain pääaineesta, johon hakija pyrkii. Yliopisto väittää, ettei kysymyksiin ole oikeita vastauksia. Tarkoituksena ei ole selvittää, mitä hakija tietää vaan miten hän ajattelee. Pitää osata soveltaa tietoa.
Mutta millaisia kysymykset sitten ovat?
Lypsyjakkarassa on kolme jalkaa. Lehmällä on neljä. Pohdi miksi. (Biologia)
Jos voisit säilyttää joko sademetsät tai koralliriutat, kummat valitsisit? (Biologia)
Jos tulisin vierailulle alueelle jossa asut, mikä minua kiinnostaisi? (Maantieto)
Mitä kieli on? (modernit kielet)
Miksi englannin opiskelijalle olisi hyödyllistä lukea Stephenie Meyerin Houkutus-fantasiakirjasarjaa (englanniksi Twilight)? (Englannin kieli)
Näihin pitää sitten vastata pohdiskellen ja usein haastattelijat esittävät jatkokysymyksiä. Tavoitteena on kuulemma niin rento keskustelu kuin 17-vuotiaan kokelaan ja hänelle vieraan professorin välillä voi olla. Mutta ainakaan ulkoluvulla ei pärjää.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Donald ja minä - 16.10.2015
- Havumetsän eksotiikkaa - 14.09.2015
- Nokkela sanailua - 29.10.2009
Ihan loistavia kysymyksiä!
Ymmärrän, että tällainen testi kauhistuttaa kokelaita, mutta mallina tämä on mielestäni paljon parempi kuin ”oikeita vastauksia” tenttaava koe.
Omalla vuosikurssillani Oxfordissa kiersi vitsi, jonka mukaan haastattelujen tarkoitus on varmistaa, ettei yliopistoon pääse kukaan liian normaali. Monta nuorempaa opiskelijaa nähtyäni en voi todeta kuin että perinne näkyy jatkuvan…