Panda sulle, vitsa tolle
Heidi Väärämäki
Korealainen opiskelukaverini halusi keskiviikkona tietää, miksi ihmeessä Kiinan presidentti Xi Jinping pysähtyi valtiovierailulle juuri Suomeen. Hämmennyin, ja kiusakseni huomasin luettelevani asioita, joita olin edellisenä iltana lukenut Ylen käsiinsä saamasta, Kiinan keskushallinnon laatimasta ”uutisesta”, joka kiinalaismedioiden oli käsketty julkaista: noooo, kun meillä on tosi hyvä koulutusjärjestelmä, ja sitten Kiinaa kiinnostaa myös suomalainen ympäristöteknologia.
Kun pääsin yli juhlapuhekohtauksesta, lisäsin vielä: Suomi on harmiton pysähdyspaikka. Kiina tietää, ettei Suomi pidä julkisesti meteliä Kiinan kannalta kiusallisista asioita. Me olemme osanneet kumartaa syvään, ja nyt Kiina palkitsee siitä.
Myöhemmin selvisi, että näin kävikin: saimme pinon aiesopimuksia ja kaksi pandaa. Jälkimmäisillä Kiina haluaa viestiä olevansa lempeä jättiläinen.
Koulukaverini kotimaa Etelä-Korea saa Kiinalta juuri nyt päinvastaista kohtelua.
Kiina ei katso hyvällä sitä, että Etelä-Korea on rakentamassa maaperälleen ohjustorjuntajärjestelmää yhdessä Yhdysvaltojen kanssa. Korean ja Yhdysvaltojen mukaan järjestelmällä torjutaan Pohjois-Korean uhkaa.
”Oikeasti se on suunniteltu heikentämään Kiinaa”, selitti kiinalainen kaverini.
Tätä viestiä kiinalaismedia on toistellut viime kuukausina, ja se on mennyt hyvin perille. Tilanne on ajautunut henkilökohtaisuuksiin, kuten Kiinan johto toivookin. Raivostuneen kansan johtamat boikotit ovat Kiinan epävirallinen keino rankaista väärällä tavalla toimivia maita.
Kokkauskurssilla opettajani kertoo iloisena, ettei osta enää korealaisia tuotteita, koska lehdissä on neuvottu niin. Miksi ostaisit korealaisen kännykän tai keksipaketin, kun voit ostaa kiinalaisenkin? Tuttavalta kuulen, että hänen kaveripariskuntansa joutui perumaan jo varatun Korean-loman, koska tytön vanhemmat kielsivät heitä matkustamasta Koreaan.
Melko pian myös virallinen Kiina teki saman ja ohjeisti kiinalaisia matkanjärjestäjiä lopettamaan ryhmämatkat Etelä-Koreaan. Korealaisen Lotten supermarketeista on Kiinassa suljettu lyhyessä ajassa 80 prosenttia muun muassa ”paloturvallisuusongelmien” takia. Lotte-yhtiö on luovuttanut maata kiistan aiheena olevalle ohjustorjuntajärjestelmälle.
Näistä syntyy iso lovi ainakin Etelä-Korean turismi- ja tax free -bisnekseen, joka pyörii kiinalaisten rahoilla.
Myös Kiinan tanssivat mummot ovat osallistuneet boikottiin heiluttamalla Painukaa helvettiin Kiinasta -kylttejä Lotte-marketin edustalla.
On sanottu, että Kiinan uusi ideologia on nationalismi, nyt kun sosialismi ei enää tee kauppaansa. Kiina käyttää sitä hyväkseen monella tavalla: Pienikin kipinä riittää sytyttämään (ainakin tietyn kansanosan) raivon ja boikotit haluttua kohdetta vastaan. Kiukun suuntaaminen ulkomaille on klassinen keino kanavoida kansan huomio pois maan omista ongelmista. Lisäksi Kiina voi käyttää nationalistisia kansalaisiaan syntipukkeina. Nytkin se on selittänyt korealaisiin bisneksiin kohdistuvia toimiaan sillä, että poliitikkojen on jotenkin vastattava kansan kiukkuun.
Jotkut Kiina-asiantuntijat pitävät nationalismin lietsomista kuitenkin riskialttiina pelinä: Saattaa olla, että joskus Kiina ei pystykään kontrolloimaan nationalistiensa raivoa. Silloin kiukku kääntyy omaa hallintoa vastaan.
Ja onhan naapurivihan lietsomisella muitakin ikäviä vaikutuksia. Asan Institute for Policy studiesin tekemän tutkimuksen mukaan korealaisten inhokkikansa ei enää ole maata aikanaan julmasti miehittänyt Japani. Uusin inhokki on toinen naapuri, Kiina.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Älä sekoita Kiinaa kiinalaisiin ja muita Shanghai-oppeja - 28.07.2017
- Miksi Kiina on niin epäcool? - 06.06.2017
- Parhaissa romansseissa toinen osapuoli on aluksi hieman vaikea - 08.03.2017
- Kiinalaisturistit tulevat, onko maailma valmis? - 27.01.2017
- Täällä ei suljeta vessan eikä lääkärin ovea - 02.01.2017
- Kiinalaisessa yliopistossa Trump ei ollut järkytys - 12.12.2016
- Shanghaissa kannattaa kytätä naapureita - 24.10.2016