Politiikan tosi-tv:tä: miljonäärit tahtovat presidentiksi
Nina Broström
Columbian yliopiston valtiotieteellisen luentosali raikuu naurusta. Kevätkurssin professorin juuri murjaisema vitsi, jossa visioitiin poliittisten avustajien tulevaisuutta presidentti Trumpin alaisuudessa upposi enemmistöltään parikymppisista amerikkalaisista koostuvaan kuulijakuntaan.
Professori hymähtää ja tuumiskelee, kuinkahan avustajat onnistuisivat tiivistämään kansallisen puolustuspolitiikan kiemurat twiitin sallimaan merkkimäärään.
“Presidentti Trump… eihän sellaista kestä edes ajatella!”
Kommentti nousee vähän väliä esille New Yorkin älymystön piiristä. Puoluekannasta ja taustasta riippumatta heidän silmissään Trump on huono vitsi, joka on väljähtänyt ajat sitten.
Se, että Trump ei saavuta vastakaikua Ivy League -yliopiston saleissa ei ole ihme. Tutkimusten mukaan öykkärimäinen kampanja on vedonnut etenkin valkoiseen, heikosti koulutettuun ja huonopalkkaiseen osaan kansasta.
Taitava mediapeli on luonut ison osan Trumpin menestyksesta. Ehdokkaaksi mielivan miljardöörin ja republikaanien lippua kannattelevana Fox-kanavan välille viime syksynä leimahtanut riita kärjistyi viime viikolla, kun Trump päätti jättää puolueen viimeisen vaaliväittelyn väliin.
Medialla onkin ollut suuria vaikeuksia suhtautua Trumpiin. Aluksi miljardöörin öykkärikampanjaa pidettiin vitsinä, joka antoi kylläkin väriä muuten tavallisen tunkkaiseen vaalikarkeloon, mutta jonka menestymiseen ei kukaan uskonut – etenkin, kun Trump tuntui möläyttelevän milloin mitäkin sammakoita.
Suomalaisesta vinkkelistä amerikkalaisten presidentinvaalikampanjat ovat aina olleet käsittämättömän pitkiä ja henkilökohtaisuuksiin meneviä. Nyt käytävä kampanja on kuitenkin täysin poikkeuksellinen, sillä Trump on tuonut tosi-tv- ja some-keskustelupalstojen tyylin perinteisten valtamedioiden hallitsemaan politiikkakeskusteluun.
Eri tölväisyjä äimistelleet ja niistä laajalti raportoineet perinteiset mediat pelasivat itseasiassa Trumpin pussiin, välittivät viestiä edelleen.
Jos Trump menestyy nyt maanantaina Iowasta käynnistyvällä esivaalikierroksella, hän saattaa hyvinkin tulla valituksi republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi.
http://graphics.wsj.com/elections/2016/how-do-the-iowa-caucuses-work/
Kotikonnuiltaan New Yorkista Queensissa syntynyt Trump ei voi odottaa saavansa suurta tukea. Demokraattien ehdokkaat Hillary Clinton, joka valittiin New Yorkista senaattiin Valkoisen talon emännyytensä jälkeen, sekä Brooklynissa syntynyt Vermontia edustava senaattori Bernie Sanders, ovat huomattavasti vahvemmilla.
New York on näkyvästi esillä kampanjoinnissa, silla New Jerseyn kuvernööri Chris Christie kisaa Trumpia vastaan republikaanien ehdokkuudesta. Lisäksi kaupungin entinen pormestari, talousmediamiljardööri Michael Bloomberg, harkitsee asettumista ehdolle puolueiden ulkopuolisena ehdokkaana.
http://www.nytimes.com/interactive/2016/us/elections/2016-presidential-candidates.html
Vaalikamppailusta on luvassa äärimmäisen mielenkiintoinen, sillä ennakkosuosikkeina kisaan lähteneet Hillary Clinton ja Jeb Bush ovat suurissa vaikeuksissa. Bush todennäköisesti heittää hanskat tiskiin lähiviikkoina, kun taas keskustaan itseään enemmän asemoitunut Clinton on saanut huomata liberaalia sosiaalidemokratiaa liputtavan Sandersin kirineen vasemmalta laidalta rinnalle.
Yksi kampanjakiertueen erikoisuuksista on tähän mennessä ollut Sandersin suosio. 74-vuotiaan, pohjoismaista yhteiskuntamallia fanittavan senaattorin viesti on uponnut etenkin nuoriin, alle 30-vuotiaisiin amerikkalaisiin.
Nuoret äänestäjät ovat kuitenkin aivan yhäa epävarma tukijajoukko kuin Trumpin puolesta liputtavat heikosti koulutetut pienituloiset. He saattavat kuitenkin nousta tulevissa vaaleissa vaa’ankieliasemaan: nuorten äänet nimittäin ratkaisivat pelin edellisissä vaaleissa ja nostivat presidentti Barack Obaman jatkokaudelle.
Mutta siihen asti ehdokkuutta tavoittelevien vaalikarnevaalit tarjoavat sekä toimittajille että amerikkalaisille koomikoille ylenpalttisesti jutunjuurta.
http://news.yahoo.com/stephen-colbert-explains-why-thinks-153947851.html
Lisää aiheesta:
http://www.cnbc.com/2016/01/27/why-millennials-are-embracing-socialism-commentary.html
http://www.politico.com/story/2012/11/study-youth-vote-was-decisive-083510
http://www.cnn.com/2016/01/17/opinions/burns-millennials-bernie-sanders/
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Tutkivan valokeilassa - 12.05.2016
- Argumentaation autuus - 18.03.2016
- Ääripäiden New York - 23.12.2015
- Journalismi vs. terrorismi - 23.11.2015
- Uutinen: toimittaja - 16.09.2015