Postikortin sisällä
Antti Järvi
Tiedätte varmaan sen näkymän, josta jokainen Shanghaissa käyvä ottaa valokuvan tai lähettää postikortin. Kuvassa on molekyylipalleroa muistuttava tv-torni Oriental Pearl Tower ja joukko pilvenpiirtäjiä ryhmittyneenä Huangpu-joen rannalle.
Kas näin:
Tuntuu uskomattomalta, että vielä 1990-luvun alussa kyseinen Lujiazuin alue oli pääasiassa joutomaata, peltoja ja matalia teollisuus- ja asuinrakennuksia.
Sitten alkoi tohina. Kiina halusi alueesta maan talouskasvun veturin ja symbolin. Ulkomaiset sijoittajat päästettiin mukaan rakentamaan, ja taivas täyttyi nostokurjista.
Alueelle tuli kansainvälisten yritysten toimistoja, luksushotelleja ja ostoskeskuksia. Nykyään toimistotilan vuokraaminen maksaa 60–100 euroa neliöltä kuukaudessa, ja asunnon voi ostaa joen rannasta yli 10 000 eurolla per neliö.
Sen jälkeen kun maailman toiseksi korkein rakennus Shanghai Tower avautuu loppuvuonna, alue alkaa olla valmis. Pelkästään siinä rakennuksessa on 220 000 neliötä toimistotilaa.
Kaupungin virkamiesten visioissa Lujiazuin alue ja sen ympäristö muistuttaa monipuolisuudessaan Lontoota. On kuitenkin muutama ongelma. Yksi sellainen on, ettei alueella oikeastaan ole elämää.
Kun siellä kävelee arkipäivänä toimistoaikaan, tuntuu siltä kuin tallustelisi unessa tai tietokonepelin grafiikoissa. Kaikki on valtavaa ja puleerattua, kadut leveitä ja autioita. Täältä puuttuu muualta Shanghaista tuttu ihmiskuhina, katuruuan käry ja voimistelevat mummot. Aluetta halkovaa Century Avenueta verrataan juhlapuheissa Pariisin Champs-Élyséeshen, mutta todellisuudessa se on vain 100 metriä leveä moottoritie, jonka rakentamisessa on unohdettu jalankulkijat. Ostoskeskuksiin taas ei riitä väkeä.
Kaupungin suunnitteluvirastossa tiedetään, ettei kaikki ole mennyt putkeen. Seuraavaksi tarkoitus onkin kehittää alueen laatua ja palveluita. Huangpu-joen itäpuolelle tuodaan myös lisää kulttuuria, rakenteilla on muun muassa uusi oopperatalo.
Kerrottakoon yksi esimerkki, joka kertoo siitä, kuinka kiireellä Lujiazui rakennettiin.
Alueen keskellä on kolmionmuotoinen puisto, jonka tilalla oli vielä 1990-luvun alussa rähjäinen asuinalue. Ei mennyt kuin 10 kuukautta, kun tuhannet kotitaloudet oli siirretty muualle asumaan ja talot pistetty sileiksi. Mutta: puiston puut eivät ole juurikaan kasvaneet parinkymmenen vuoden aikana.
Tämä johtuu siitä, ettei maatöitä tehty aikoinaan kunnolla. Kiireessä maan alle jätettiin paksu kerros sementtiä, jota puunjuuret eivät pysty läpäisemään.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Heippa Shanghai - 13.06.2016
- Kysymyksiä vailla vastausta - 06.06.2016
- Tapaus Mao - 10.05.2016
- Sen kerran kun petyin - 11.04.2016
- Akseli, Kake, Topi ja Tassu - 08.03.2016
- Helppohan tässä on huudella - 13.01.2016
- Big in China - 07.01.2016
- Neljäs tequila - 03.12.2015
- Äkillisen synnytyksen äärellä - 21.09.2015