Rajoja ylittävän tutkivan journalismin äärellä Ateenassa
Tea Rissanen
Syyskuun lopulla pakkasin laukkuni ja suuntasin Ateenaan seuraamaan Uncovered- ja iMEdD- konferensseja. IJ4EU oli Uncovered-osuuden yksi järjestäjistä, minkä ansiosta työtehtäväni poikkesivat parin päivän ajan tavallisesta työviikosta. IJ4EU on rahasto, joka tukee rajoja ylittäviä, yleisen edun mukaisia journalistisia tutkimuksia Euroopassa. IJ4EU:n takana on konsortio, jota International Press Institute (IPI) johtaa. Muita konsortion jäseniä ovat European Journalism Centre (EJC), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) ja Arena for Journalism in Europe, ja pääsin myös tapaamaan mahtavia ihmisiä näiden organisaatioiden takaa.
Kahtena ensimmäisenä päivänä pitkälti suikkelehdin tilasta toiseen kameran kanssa. Pääsin ainakin osittain seuraamaan suurta osaa järjestetystä ohjelmasta, joka ei todellakaan jättänyt ketään kylmäksi (kuten ei myöskään Ateenan lämpötila). Luonnollisesti IJ4EU:n ohjelmassa painottui rajoja ylittävä journalismi. Erityisesti nautin osuudesta, jossa espanjalainen freelance-toimittaja Elena Ledda, itävaltalainen toimittaja Nikolai Atefie ja Nikolia Apostolou Global Investigative Journalism Networkista kertoivat ”soluttautumisesta” osana journalistista tutkimusta.
Ohjelma todellakin korosti minulle entisestään, kuinka arvokasta yhteistyö eri maiden journalistien välillä on. Sivusin aihetta jo aiemmin syksyllä, kun haastattelin journalisteja IJ4EU:n tukeman Absent Ammo -tutkimuksen takana. Absent Ammo käsitteli Euroopan asetuotantoa. Yliopiston vaihtelevat ryhmätyökokemukset tuoreena mielessä nostan hattua kaikille, jotka uskaltautuvat tekemään töitä monen eri ihmisen kanssa, eri maissa, eri päivärytmeissä ja mahdollisesti jopa eri tavoitteiden kanssa. Ukrainalainen toimittaja Valeriya Yegoshyna, jota haastattelin Absent Ammo -tutkimuksesta, totesikin, että niin jutun vahvuus kuin sen haaste oli se, kuinka monta ihmistä oli mukana projektissa.
Uncovered-konferenssi järjestettiin osana iMEdD:n kansainvälistä journalistifoorumia, joka jatkui vielä kaksi päivää sen jälkeen, kun Uncovered päättyi. Konferenssin tilat oli rakennettu vanhaan huonekalutehtaaseen, joten koko ympäröivä naapurusto oli teollisuusaluetta. Pakosta mielessä kävi ajatus, olisiko sillä rahalla, joka käytettiin tilan muuntamiseen tapahtumaan sopivaksi, voitu saada käyttöön jokin keskeisemmällä paikalla oleva, valmiimpi tila. Ehkä tapahtuman tunnelmasta haluttiin luoda tietynlainen.
Konferenssin viimeisinä päivinä laskin kameran alas ja seurasin itse ohjelmaa. Aiheet vaihtelivat tekoälystä, datajournalismiin ja ympäristöraportointiin. Myös lehdistönvapaus Euroopassa oli esillä. Aihe onkin ajankohtainen erityisesti Kreikassa, jossa lehdistönvapaus on kokenut kovia iskuja viime vuosina. Vuonna 2022 Kreikassa paljastui salakuunteluskandaali, joka korosti toimittajien ahdinkoa maassa. Työympäristö on haastava ja myös niin sanotut SLAPP-kanteet ovat tapa tuoda haittaa journalisteille Kreikassa. SLAPP tulee englannin sanoista ”strategic lawsuits against public participation” eli tarkoittaa strategista häirintäkannetta. Tällaiset uhkat saattavat tuntua kaukaisilta konferenssitiloissa, mutta ovat monen toimittajan arkipäivää.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Järjestöjen ahtaampi maailma - ja hyvästit Wienille - 08.01.2025
- Lehtialan historiaa – vai sittenkin nykypäivää? - 09.12.2024
- Kokemuksien Keski-Eurooppa - 02.12.2024
- Hyvä paha sosiaalinen media - 28.10.2024
- Lehdistönvapaustyötä, kielikommelluksia ja kuumuutta Wienissä - 13.08.2024