Ravintolavinkkejä Berliiniin – näihin paikkoihin kannattaa koronakurimuksen jälkeen suunnata syömään
Joonas Partanen
Berliinillä on monta kiehtovaa puolta. Yksi niistä on ehdottomasti kaupungin ravintolakulttuuri.
Jopa yliopistolla olisi syksyllä ollut vaihto-opiskelijoille tarjolla From Döner and Currywurst to Vegan Burgers and Vertical Farming: Introduction to the History, Culture and Politics of Food in Berlin -niminen kurssi, joka jäi muiden kiireiden takia kuitenkin ottamatta. Berliini on ruokatrendikaupunki, ja esimerkiksi Instagram on täynnä Berliinin ravintoloita ja ruokakulttuuria käsitteleviä tilejä.
Aloitimme vaimoni kanssa oman henkilökohtaisen ”ravintolakirjan” täyttämisen jo syksyllä 2018, kun puolisoni sai työpaikan Potsdamista. Sen jälkeen olemme kirjanneet kyseiseen vihkoon kaikki Potsdamin ja Berliinin ravintolat, joissa olemme yhdessä käyneet. Jokainen ravintola arvioidaan yhdestä viiteen tähteen. Arvosana voi sisältää myös puolikkaita, plussia tai miinuksia.
Alkuun kirjaa tuli täytettyä harvemmin, kun lisäyksiä tuli vain niinä viikonloppuina, jolloin olin käymässä Saksassa. Viime kesästä lähtien kirjaa on täytetty sitten ahkerammin – kunnes koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten myötä ravintolat on nyt noutopalveluja lukuun ottamatta suljettu. Maaliskuun alkuun mennessä ravintoloita oli kirjassa yhteensä 57. Parhaissa niistä on tietysti käyty jo useamman kerran.
Ravintolakirjaan ei ole merkitty döner- ja currywurst-kioskeja. Ne ovat oma maailmansa, jota lämpimästi suosittelen. Dönerkebab on oman kokemukseni perusteella täällä maukkaampaa (ja halvempaa) kuin Suomessa. Oma lähikioskimme Halenseen S-Bahn-aseman yhteydessä on ollut suhteellisen aktiivisessa käytössä.
Currywurst puolestaan on berliiniläisten oma ylpeys, sillä sen kehitti vuonna 1949 länsiberliiniläinen Herta Heuwer. Kyseessä on kaikessa yksinkertaisuudessaan bratwurst-makkara, joka pilkotaan osiin ja syödään curryjauheella ja mahdollisilla muilla mausteilla höystetyn curryketsupin kanssa. Lisukkeena parhaiten ja yleisimmin toimivat ranskalaiset. Jos haluaa tuntea berliiniläistä ruokakulttuuria, currywurstia on kokeiltava.
Siinä missä Suomessa ulkona syöminen on usein kallista, Berliinissä asia on toisin. Ehkä juuri sen takia ruokaravintoloissa riittää kuhinaa myös arki-iltaisin, jolloin Suomessa ulkona syövät lähinnä vain bisnesmatkailijat ja turistit.
Berliinissä saa helposti hyvän aterian ruokajuomineen huokeasti. Riippuen paikasta ja ruokalajien määrästä, kaksinumeroinen hinta alkaa joko ykkösellä, kakkosella tai kolmosella. Korkeampi hinta ei Berliinissä ole tae paremmasta laadusta ja mausta: Michelin-tähden ansainnut Sauli Kemppaisen johtama Savu sekä useiden loistohotellien läheisyydessä sijaitseva Blend Berlin ovat olleet lieviä pettymyksiä, joissa rahalle ei ole saanut haluamaansa vastinetta.
Mitä ja missä Berliinissä sitten kannattaa syödä? Listaan seuraavaksi testaamiani ravintoloita, joita voin suositella muillekin.
Umami. Aasialaista fuusiokeittiötä edustava ravintola, jolla on useampiakin paikkoja Berliinissä. Itse olen käynyt sekä Kreuzbergin että Prenzlauer Bergin Umamissa. Hinta/laatu-suhteeltaan fantastinen paikka, jonka erilaiset bowlit suorastaan hierovat makunystyröitä. Samankaltaisista aasialaisista suositella voi myös Anjoyta, joka sijaitsee aivan Prenzlauer Bergin Umamin läheisyydessä, sekä Potsdamissa vieraileville Herr Dangia. Lompakko, vatsa ja makuhermot kiittävät kaikissa.
Maloa Poke Bowl. Todella pieni poke-paikka Hackescher Marktin lähellä. Todella täyttävät ja maukkaat pokebowlit. Asiakaspaikkojen vähyydestä ja ahtaudesta johtuen ei mikään pitkän illallisen paikka.
Alaska Bar. Enpä olisi vielä kymmenen vuotta sitten uskonut, että haluan mennä vegaaniseen tapaspaikkaan – ja että olisin erittäin vaikuttunut sellaisesta ruuasta. Mutta niin se maailma muuttuu. ”Liha”pullat, paprikat ja perunamunakas olivat erinomaisia tässä pienessä ja tunnelmallisessa paikassa Neuköllnissä.
Masala. Jos haluat syödä Berliinissä intialaista ruokaa (ja mikset haluaisi), tämä Charlottenburgissa sijaitseva paikka on varma ja hyvä valinta. Kotiinkuljetus toimii myös mainiosti.
Palsta. Osittain suomalainen viinibaari Neuköllnissä tarjoaa myös mielenkiintoisen menun, josta poimimme pääruuan ja jälkkärin lisäksi viisi erilaista jaettavaa alkuruokaa. Yhtään heikkoa lenkkiä ei skandinaavishenkisessä setissä mukana ollut.
Pizza Nostra. Berliinissä asuu kymmeniätuhansia italialaisia, ja välillä tuntuu, että italialaisia ravintoloita ja pizzerioitakin on tuhansia. No, TripAdvisorin mukaan italialaisia ravintoloita onkin täällä yli tuhat. Kenties parhaat pizzat olemme syöneet Prenzlauer Bergissä sijaitsevassa pienessä ja karussa Pizza Nostrassa. Erityisesti tomaattikastike oli huikea. Muita suositeltavia ja hyviä pizzapaikkoja ovat esimerkiksi Piazza Bra Kurfürstendammin varrella Charlottenburgissa sekä Trattoria Toscana da Yvonne Grunewaldissa. Erilaisia Trattoria Toscana -nimisiä paikkoja on muuten Berliinissä noin kymmenkunta, joten niistä menee helposti sekaisin.
Mido. Jos mielesi tekee sushia tai muuta japanilaista tai vietnamilaista ruokaa, tämä paikka Adenauerplatzin kupeessa Charlottenburgissa ei petä.
La Lucha. Berliinissä on paljon paitsi aasialaisia ja italialaisia ravintoloita, myös erilaisia eteläamerikkalaisia ja erityisesti meksikolaisia ravintoloita. Niistä paras on oman kokemukseni perusteella Kreuzbergissä sijaitseva La Lucha, jonka modernissa meksikolaisessa menussa kannattaa keskittyä erityisesti jaettaviin alkupaloihin ja tacoihin – margaritaa ja oluita unohtamatta. Pöytävaraus suositeltava. Muista latinopaikoista suosittelumaininnan ansaitsee perulainen Chicha.
Scheune. Jos eksoottinen ruoka ei kiinnosta, vaan haluat laadukasta perussaksalaista tai eurooppalaista liharuokaa, Grunewaldin aseman yhteydessä sijaitseva Scheune on hyvä perinnevalinta, josta löytyvät schnitzelit, grillilautaset ja asialliset pizzatkin. Myös viinit sekä oluista erityisesti Grevensteinerin Landbier toimivat. Lihamättöä kaipaava viihtyy myös Ach!Niko!Ach!-nimisessä tunnelmallisessa kreikkalaisessa paikassa Kurfürstendammilla. Ouzoa tulee eteen tilaamattakin.
Kukaan ei vielä tällä hetkellä tiedä, milloin ravintolat Berliinissä jälleen aukeavat. Toivoa sopii, että ainakin edellä mainitsemani ravintolat selviävät yli koronakriisin ja ovet avautuvat uudelleen.
Yliopistomme ilmoitti, että kesälukukausi käynnistetään viikko pääsiäisen jälkeen, mutta täysin digitaalisena etäopetuksena ja supistetulla kurssitarjonnalla. Yliopiston tiloihin on asiaa aikaisintaan toukokuussa, jos silloinkaan. Stipendiohjelmaan liittyvän luentosarjan jatkosta ei toistaiseksi ole tietoa. Tutkimusprojektini on sentään edennyt kotonakin hyvin. Aikaa sen kirjoittamiseen on nyt ollut rutkasti.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Vuosi Berliinissä on ohi – mitä kaikkea tapahtui, mitä jäi käteen ja mitä jään kaipaamaan? - 04.08.2020
- Oudoksi muuttunut stipendikevät Berliinissä – näin erilaiselta Suomen ja Saksan toiminta on koronakriisissä näyttänyt - 16.06.2020
- Berliinin kaupunginosat – betonihelvetistä ravintolakeitaisiin, turistirysistä vehreisiin idylleihin - 13.05.2020
- Olutmerkit ja maisemat vaihtuvat, kun matkustaa ympäri Saksaa – mutta niin vaihtuvat sekaisin olevan politiikan voimasuhteetkin - 16.03.2020
- Tältä näyttää Saksan ja Berliinin mediamarkkina – tarjontaa riittää jokaiseen arvomaailmaan - 12.02.2020
- Unohtumaton jouluelämys ja historiallinen asetelma – tällaisia ovat Berliinin futisylpeydet Union ja Hertha - 09.01.2020
- Pääkaupungin kuuma peruna ja poliittista kipuilua – syksyn huomiot Berliinistä ja Saksasta - 04.12.2019
- Berliinin maraton takana – toisenlainen kestävyystesti käynnissä yliopistolla - 01.11.2019