Sekkejä postitellessa
anupartanen
Minulla on teoria: innovaatioiden määrä tietyllä alueella on vakio. Jos jokin asia etenee, toisen on jumitettava. Se selittää, miksi joka maassa on asioita, jotka on hoidettu mahtavan modernisti, ja asioita, jotka ovat suoraan kivikaudelta.
Yhdysvallat on esimerkiksi aivan mahtava paikka katsoa televisiota. Hienointa on se, että katsoakseen televisiota ei tarvitse edes omistaa televisiota. Ohjelmia voi katsoa ilmaiseksi täysin laillisesti tietokoneella joko televisiokanavien omilta verkkosivuilta tai vaikkapa Hulu-sivustolta. Sarjoja ja yksittäisiä jaksoja voi myos ostaa täysin laillisesti iTunes-verkkokaupasta tai lainata Netflix-palvelusta. Netflix tuo vuokra-dvd:t kotiin postissa, ja näyttää monet ohjelmat sivuillaan verkossa. Ohjelmia voi siis katsoa koska vain ja missä vain, ja se on minusta hieno innovaatio.
Yhdysvallat on myös hieno maa käyttää älypuhelinta. Sellaisen saa melko edullisesti, kun sitoutuu tietyn operaattorin asiakkaaksi pariksi vuodeksi. Koska älypuhelimia on Yhdysvalloissa paljon, niihin on myös tarjolla valtava määrä hyödyllisiä palveluja. Itse selaan iPhonellani verkkoa, karttoja, metroreittejä, ravintoloita, kalenteria, tietosanakirjoja, valuuttakursseja, uutisia, mittayksikköjä ja aika monia muitakin asioita. Olen katsonut sillä televisiosarjoja, ja voin lukea sillä kirjoja. En kanna laukussani enää juuri mitään muuta, enkä ymmärrä miten selvisin elämästä ilman sitä.
Kun viimeksi oleskelin Suomessa reilu puoli vuotta sitten, en katsonut televisiosarjoja tietokoneellani koskaan, enkä tuntenut ketään, kenellä olisi ollut älypuhelin. Toisaalta esimerkiksi Yhdysvaltain pankkijärjestelmä on hämmästyttävän antiikkinen. Ihmiset kirjoittelevat toisilleen sekkejä (kyllä, luit oikein: sekkejä) ja postittelevat niitä toisilleen ja pankeilleen. Suomessa muistan sekit hämärästi lapsuudestani, mutta en ole koskaan itse kirjoittanut sellaista. (Paitsi Ranskan-opiskeluvuoden aikana 90-luvun puolella – en tiedä, maksavatko ranskalaiset yhä laskujaan sekeillä, mutta toivon, että eivät maksa.)
Yhdysvalloissa rahaa siirretään verkossa luottokortin avulla PayPal-palvelussa tai laskuja maksetaan yritysten omilla verkkosivuilla. Laskun maksaminen omasta verkkopankista suoraan toisen pankin tilille ei onnistu, toisin kuin Suomessa. (Paitsi jos suorittaa yhtä monimutkaisen ja kalliin prosessin kuin jos lähettäisi rahaa maasta toiseen.) Taannoin Amerikan pankkini esittelin minulle uuden, modernin verkkopalvelun: jos lähetän maksutiedot pankilleni verkossa, pankkini printtaa ja postittaa sekin puolestani. Fantastic, kuten me sanomme täällä Amerikassa.
Muita asioita, joissa Yhdysvallat on Suomea jäljessä: postin palvelu (surkeaa), veroilmoituksen teko (monimutkaista), taksin maksaminen luottokortilla (usein ei onnistu); rapun valojen automaattikatkaisu (valot aina päällä), matkapuhelinverkon kattavuus (ei toimi metrossa eikä katveessa), kaupunkisuunnittelu (olematonta); terveydenhuolto (labyrintti), julkinen liikenne (huonoa isojen kaupunkien ulkopuolella), kesäloman pitäminen (mikä se on?).
Asioita, joissa Yhdysvallat on Suomea edellä: Twitterin käyttö (yleistä), blogimedia (paljon suosittuja, toimitettuja blogeja), nettiverkostoituminen (LinkedIn, Ning, Twitter jne.); verkkoshoppailu (arkea), tieteen popularisointi (kirjoja, lehtiä, lehtijuttuja), talousrikollisuus (ks. Madoff); kulttuurijournalismi (New York Times), jäätelömaut (juustokakku!), huumoriviihde (30 Rock, Onion, SNL, Funny or Die jne.). ravintola-aamiaiset (brunssi mimosoilla). Jatka listaa vapaasti.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Ruudun takaa - 27.03.2009