”Hippiyliopisto” lakkoili budjettileikkauksia vastaan
aylaalbayrak
Kalifornian UC Berkeleyssä vallitsee hämmennys nyt kolmatta päivää.
Luentoja perutaan tai opettajat järjestävät opetusta kampuksen ulkopuolella, jotkut jopa omissa kodeissaan. Kampuksella kävelee eksyneen näköistä väkeä kahvimukit kädessä, yrittäen selvittää onko seuraava luento peruttu vai ei.
Käynnissä on lakko, jonka koulun opiskelijat ja professorit ovat järjestäneet julkisen yliopistojärjestelmän pelastamiseksi, kuten iskulause kuuluu. Joka puolella on lentolehtisiä joissa lukee isoin kirjaimin LAKKO (STRIKE) ja vaaditaan solidaarisuutta opettajilta ja opiskelijoilta. Aika tavallista meininkiä täällä UC Berkeleyssä, tuttavallisesti Calissa (”Cal” – Kalifornian yliopisto). Kampuksella on nähty lukemattomia protesteja, mielenosoituksia ja lakkoja jo vuosikymmenniä. Yliopisto on suorastaan kuuluisa kapinahengestään.
Tällä kertaa tilanne on koulun kannalta todella vakava. Odotettavissa on koulun lukukausimaksujen tuntuva korotus ja professorien palkkojen laskeminen sekä joidenkin laitosten lakkauttaminen. Laman köyhdyttämä Kalifornian osavaltio aikoo kutistaa koululle myönnettäviä varoja, mikä johtaisi opiskelijoiden lukukausimaksujen korottamiseen peräti kolmanneksella, joidenkin yksityisyliopistojen tasolle. Opettajien palkkoja napsittiin jo tänä vuonna kahdeksalla prosentilla, noin vain.
Pelätään, että koulun opetustaso laskisi.
Vaikka Cal on julkinen yliopisto, se ei suinkaan ole ilmainen.
Oppilaat maksavat koululle melkein 8000 dollaria vuodessa, ja Kalifornian osavaltion ulkopuolelta tulevat pulittavat jopa 10 000 dollaria. Yksityisissä yliopistoissa maksut voivat olla jopa viisinkertaisia. Lakon järjestäjien mielestä päättäjillä on nyt taka-ajatus: yksityistää UC Berkeley ja päästä eroon tämän liberaalien pesäkkeen rahoittamisesta. Valtasoa opiskelijoista ja opettajista kannattaa demokraatteja, kun taas Kalifornian osavaltiota johtaa parhaillaan republikaanikuvernööri Arnold Schwarzenegger, entinen Hollywood-muskelitähti. Shwarzeneggerin kuvin koristeltuja t-paitoja ei myydä kampuksemme edustalla, mutta Obama-paidat menevät kuumille kiville kuukausia presidentinvaalien jälkeen.
Calin maine ”hippiyliopistona” elää vuosikymmenestä toiseen, vaikka valtaosa hipeistä on jo harmaahapsia. Kuten vanhoista lauluista kuulee, hippiliike lähti vyörymään itärannikolle ja muualle maailmaan täältä länsirannikolta ja nimen omaan San Franciscosta, tuosta lahden takaa. If you’re going to San Francisco, be sure to wear some flowers in your hair… Kukkaa poltellaan kampuksella ja sen välittömässä läheisyydessä, Berkeleyn pikkukaupungissa, aika avoimesti.
Kannabiksenkatkuisia savukiehkuroita leijailee sieraimiin harva se päivä. Poliisi ei puutu satunnaisen koirankävelyttäjän sormilla roikkuvaan sätkään, varsinkaan nyt kun kannabiksen lääkekäyttö on Kaliforniassa laillistettu. Yksi Berkeleyn lempinimistä onkin Berserkley (berserk = sekopää).
Samoin kuin aikoinaan vastustettiin Vietnamin sotaa, nykyisin koulun nurmikoilla ja aukoilla protestoidaan Yhdysvaltain toimia Irakissa ja Afganistanissa. Käsiin sujahtaa kampuksella kävellessä jos jonkinlaista aviisia – joissakin jopa julistetaan kommunismin ihanuutta. Koululla järjestettiinkin syksyllä kommunismiluento, johon en valitettavasti päässyt.
Mutta raha ratkaisee täällä Calissakin. Vaikka opiskelijoista kolmasosa on sukunsa ensimmäisiä yliopisto-opiskelijoita, kulkevat huomattavan monet opiskelijat koulumatkoja omalla upouudella autolla.
Eräs opiskelija ilmaisi mielipiteensä lukukausimaksun korotuksesta näin: ”Miksi ihmeessä ensi vuonna maksaisin enemmän tuotteesta, jonka laatu olisi nykyistä huonompi?”. Kapitalismissa koulutuskin on pelkkä tuote. Amerikkalaisesta kapitalismista voi oppia lisää Michael Mooren uusimmasta dokumenttielokuvasta, Kapitalismin rakkaustarina. Kuten asiaan kuuluu, elokuva saa yleisöltä raikuvat aplodit kampuksemme viereisen elokuvateatterin näytöksissä.
Kuvat: Viitisen tuhatta opiskelijaa ja henkilökunnan jäsentä osoitti mieltään UC Berkeleyn kampuksella budjettileikkauksia vastaan syyskuussa. Marraskuussa vuorossa oli kolmipäiväinen lakko.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Multimediapainajainen Amerikassa – osa 1 - 10.03.2010
- Journalismin tulevaisuus kuuluu Superihmisille - 05.11.2009
- Kalifornian Lyyti alkoi kirjoittaa - 10.09.2009