Tällainen on päiväni Oxfordissa! Lue, miten syntyy sarjakuvatyylinen neliövideo
Panu Karhunen
Tutkin Oxfordissa mobiilivideojournalismia. Aion selvittää, mitä etuja ja haittoja viime vuosina yleistynyt tapa tehdä videojournalismia tarjoaa.
Samalla olen kuvannut itsekin muutamia videoita. Alla oleva video kertoo tyypillisestä päivästä Oxfordissa:
Olen haastatellut tutkimukseeni mobiilijournalisteja Britanniasta, Hollannista ja Irlannista. Yksi haastateltavistani kuvaili mobiilijournalismia ”hakkeroinniksi”. Videoita tehdään välineellä, jota ei ole tarkoitettu journalismiin. Sen takia puhelimen vahvuudet ja heikkoudet pitää tunnistaa. Tyypillinen mobiilijournalisti käyttää yhteen videojuttuun useita eri applikaatioita ja hyödyntää niiden kaikkien parhaita puolia.
Oheisella Oxford-videolla applikaatiokokeilut ja sovelluskaupassa seikkaileminen lähtivät ehkä hieman käsistä. Lopputulos on kuitenkin mielestäni oikein onnistunut.
Kuvasin ja editoin videon iPhone 6s plusilla. Käytin videon tekemiseen yhteensä kuutta erilaista applikaatiota.
Aluksi kuvasin kohtaukset FiLMiC Prolla, joka on mobiilijournalistien ja muiden kännykkäkuvaajien suosiossa. FiLMiC Pro tarjoaa huomattavasti enemmän säätövaraa kuvaamiseen kuin kännykän oma kamerasovellus.
”Kalansilmäkohtauksia” varten otin 360 asteen panoraamavalokuvia Google Street View -sovelluksella. Käsittelin kuvat sarjakuvamaisiksi ToonCamera-sovelluksessa. Ohjelma pelkistää värejä ja piirtää kuvaan ääriviivoja.
Sen jälkeen vein kuvat RollWorld-sovellukseen, joka pyöristää kuvan. Kuvasta voi tehdä pyörivän videon. Käsittelin vielä loputkin videonpätkät ToonCamerassa sarjakuvamaisiksi.
Sen jälkeen alkoi editointi iMoviessa. Leikkasin, yhdistelin ja nopeutin videoleikkeitä.
Taustamusiikki löytyi sivustolta, joka tarjoaa rojaltivapaata musiikkia Creative Commons -lisenssillä. Tarvitsin iTunes-sovellusta, jotta pystyin tuomaan musiikin iMovieen.
Leikkasin videosta 1,5 minuutin version Facebookiin, Twitteriin ja Youtubeen. Lisäksi editoin lyhennetyn version Instagramiin, sillä siellä videon enimmäispituus on 60 sekuntia.
Facebook-videoista peräti 85 prosenttia katsotaan ilman ääniä. Videoon pitää usein lisätä tekstiä, jotta katsoja ymmärtää, mistä videossa on kyse.
Ongelmana on se, että iMovie tarjoaa vain tylsiä ja kotivideomaisia vaihtoehtoja teksteiksi. Onneksi sovelluskaupassa on tarjolla useita erilaisia tekstityssovelluksia. Kun olin editoinut videon iMoviessa, loin siitä videotiedoston ja lisäsin tekstit Gravie-sovelluksessa.
Mobiilieditoinnin pitäisi suoraviivaistua pian, kun uusi editointisovellus LumaTouch julkaistaan. Ennakkotietojen perusteella LumaTouch on paljon monipuolisempi kuin iMovie.
Neliövideo on tehokas
Kun tekstit olivat paikoillaan, rajasin videon Graviella 1:1-kokoon eli neliön muotoiseksi. Sen jälkeen latasin videon Facebookiin, Twitteriin, Instagramiin ja Youtubeen.
Viime aikoina pystyvideot ja neliön muotoiset videot ovat vallanneet alaa 16:9-kuvakoolta etenkin sosiaalisessa mediassa. Halusin esittää videoni 1:1-muodossa, sillä se korostaa videon sarjakuvamaisuutta.
Lisäksi neliövideo toimii sosiaalisessa mediassa paremmin. Mainostoimisto Digital Laundry tutki videoidensa katselua Facebookissa. Selvisi, että neliövideoiden katsojaluvut olivat 28 prosenttia suuremmat kuin vaakavideoiden, Adweek kertoo.
Muutkin ovat päätyneet samanlaisiin tuloksiin. Buzzfeed julkaisi videotilastojaan kuukauden ajalta. Niistä selviää, että 75 prosenttia Buzzfeedin suosituimmista videoista oli alle minuutin mittaisia ja neliön muotoisia.
NewsWhip selvitti vuosi sitten tehokkainta videomuotoa. Peräti 90 prosenttia sivuston 20 suosituimmasta videosta oli neliön muotoisia.
Syy on ilmeinen. Neliövideo täyttää puhelimen ruudun paljon tehokkaammin kuin vaakavideo. Jos et usko, katso tästä esimerkki:
Kaikki ei kuitenkaan toiminut. YouTube luottaa yhä 16:9-kuvakokoon, joten neliövideo jättää rumat mustat reunat videoon, kun sitä katsoo YouTuben sivustolla tai sovelluksessa.
Jos Youtube-videota käyttää upotuksena jollakin muulla sivustolla, mustista reunoista pääsee eroon muokkaamalla upotuskoodia. Kirjoituksen alussa näkyvään lopputulokseen pääsin, kun vaihdoin sekä leveydeksi että korkeudeksi saman luvun.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kännykkätoimittaja päihitti TV-kuvausryhmän – testi paljasti yhden puutteen mobiilijournalismissa - 14.07.2017
- Kolme uutta tapaa kertoa tarina - tässä ovat mobiilijournalismin trendit juuri nyt - 08.05.2017
- Erikoinen kommentti ei ilmeisesti ollut vitsi – kenen ääni kuuluu brittimediassa? - 18.04.2017
- Kahden vesihanan pesuallas jaksaa kummastuttaa - syy erikoiseen järjestelmään löytyy brittitalojen ullakolta - 15.03.2017
- Elin viikon Facebook-kuplassani – heti ensimmäisenä aamuna ahdisti - 13.02.2017
- Lihakauppiaan erikoinen perintö elää yhä - TV-jalkapallo kielletty lauantaisin kello 14.45-17.15 - 20.01.2017
- Oxfordissa opiskellut eliitti johti Brexit-kapinaa - 28.11.2016
- Huutokauppa kielletty - ja muita erikoisuuksia 24-sivuisesta vuokrasopimuksesta - 17.10.2016
Tyylikäs lopputulos. Lienee kuitenkin aikalailla aikaa vievä prosessi tuo monen applikaation välillä hyppiminen. Toivottavasti mainitsemasi LumaTouch tai muu vastaava helpottaa.
Terve, Ville!
Kiitoksia! Pahoittelut, että vastaus tulee aika lailla myöhässä.
On totta, että sovellusten välillä hyppiminen vie jonkin verran aikaa ja välillä hermojakin. Uusi LumaFusion helpotti työtä jonkin verran, mutta ei korvaa kaikkia edellä mainittuja sovelluksia.
Mobiilikuvaamisen etu on kuitenkin se, että kaikki kuvaamisesta editoimiseen ja aineistoon on samassa laitteessa. Siinä säästää jonkin verran aikaa, kun ei tarvitse siirtää materiaalia kamerasta koneelle.