Tapasin entrepenöörin
jukkaperttu
Kävelen kohti Kendallin aukiota, koska olen sopinut tapaavani Hemang Daven, paikallisen yrittäjän, kello 11.50 Au Bon Pain -kuppilassa. Kendallin aukio on Cambridgen kaupungissa Bostonin vieressä. Aukioon rajautuu MIT:n tähtiyliopisto, jonka vertaista laitosta EU yrittää koota Euroopan huippuyksiköistä.
Askeleeni nousee kepeästi, kun kävelen hyvillä mielin kohti tapaamista. Onhan luvassa mielenkiintoinen haastattelu.
Tapaaminen järjestyi yllättävän helposti, koska Dave sattui käymään juuri tänä aamuna MIT:ssä.
Hemang Dave on yksi niistä lukuisista Bostonin seudun yrittäjistä, jotka käynnistelevät yrityksiä sarjassa. Hän on yli 30-vuotisella urallaan luonut kuusi yritystä. Kun ne pääsivät vauhtiin, ne myytiin suuremmille yhtiöille.
Täkäläinen yrittäjän nimitys entrepreneur, kuulostaa jotenkin hienommalta kuin suomenkielinen yrittäjä, vaikka kyllä sekin ihan hyvältä kuulostaa.
Nyt Dave on kahdeksan vuotta mietittyään käynnistänyt jälleen uuden yrityksen. Pietzo-niminen startup-yritys kaupittelee hotelleille, yliopistoille ja muille organisaatioille sähköpolkupyöriä ja niiden ylläpitoa.
Olen kiinnostunut Daven ajatuksista sekä sähköpyöräyrityksestä, koska Stanfordin yliopiston innovaatiojournalismin ohjelmaani sisältyy työskentely Xconomy-nimisessä uutisjulkaisussa Bostonin seudulla. Xconomyn leipälaji on juuri näistä startupeista kirjoittaminen.
Bostonin seudulla uusia yrityksiä synnytellään yhtenään, joten kirjoittamista riittää. Tehtävänäni on nyt siis kirjoittaa internetlehteen uutinen sähköpyöräyhtiöstä.
Dave kertoi, että tunnistan hänet sinisistä farkuista ja siitä, että hänellä on mukanaan Scientific American-lehti.
Kun kävelen sisään Au Bon Pain -kuppilaan, tunnistan Daven heti niin kuin hän myös minut ruskeasta nahkatakistani.
Ostamme kahvit ja istumme pöydän ääreen.
Kerron, että kokeilin muutama vuosi sitten Pariisissa sähköpyörällä ajoa. Se oli OK, mutta ei se mitenkään kovin ihmeelliseltä tuntunut. Mieleeni nousee kysymys, onko tällainen suomalainen suoruus epäkohteliasta? Pistäisikö sanoa jotain neutraalimpaa, kuten vaikkapa, että en havainnut pyörässä yhtään mitään vikaa.
Joka tapauksessa Dave huomauttaa, että nyt on tullut sähköpyörien uusi sukupolvi ja ne ovat selvästi aiempaa parempia. Akut ovat nyt tekniikan kehityksen ansioista pienempiä.
Daven mukaan on useita syitä, miksi sähköpyörät aloittavat Amerikan valloituksen juuri nyt. Kiinassahan niitä on jo yli 120 miljoonaa. Ja Kiinasta Pietzokin pyöränsä tuo, ainakin näin aluksi.
Daven teesien mukaan energian hinta on noussut mutta sähköpyörien laskenut. Autosta sähköpyörään siirtyvä säästää mukavasti polttoaine- ja pysäköintikuluissa ja saa ylimääräisenä hyvänä vielä liikuntaa. Ajatuksenahan on, että keinovoimaa käytetään lisäapuna, vaikkapa mäissä ja aamulla töihin mentäessä. Etupäässä kuljetaan kuitenkin polkuvoimalla.
Kun sähkön avulla huristelee työpaikalle, ei tule hiki eikä tarvise siis mennä hikisenä työn ääreen.
Sähkö näihin pyöriin ladatataan tavallisista pistorasioista.
Daven tavoitteena on, että Pietzo-pyörät aloittaa Yhdysvaltojen koilliskulmalla Uudessa Englannissa ja laajenee siellä sillanpääaseman saatuaan muualle valtakuntaan.
Hän päättelee, että jos iso osa amerikkalaisista jättää auton talliin ja alkaa kulkea vähän kuluttavalla sähköpyörällä töissä, säästyy valtava määrä bensiiniä, öljyn tuonti vähenee ja Yhdysvaltojen vaihtotasekin kohenee. Kaiken hyvän lisäksi maa tulee vähemmän riippuvaiseksi levottoman Lähi-Idän öljystä.
Lopuksi Dave kertoo uskovansa, että dollari ennen pitkää heikkenee rajusti, jolloin sähköpyörien valmistus saattaa tulla laajassa mitassa kannattavaksi Yhdysvalloissakin.
Dollarin heikkenemisen perusteluksi hän mainitsee, että onhan Britannian ja ottomaanien imperiumeja myöten kukin mahtivalta menettänyt aikanaan asemansa.
On aika päättää haastattelu. Kiitämme tapaamisesta ja sanomme näkemiin.
Jään miettimään, osuuko Daven ennustus oikeaan – siis että sähköpyörät valtaavat Yhdysvallat.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Katoavaa kansanperinnettä - 21.06.2010
- Sittenkinkö Ruotsi-Suomesta? - 18.05.2010
- Suomiko Yhdysvaltojen edellä? - 26.04.2010
- Lentoauto ja Nokian perikato - 15.03.2010
- Kohti nettipersoonaa - 19.02.2010
Olipa mielenkiintoinen sähköpyöräjuttu. Tiedätkö Jukka, onko näitä vempeleitä tulossa tai jo olemassa täällä Suomessakin. Mitähän ne mahtavat maksaa.
Hei Heli.
Kyllä Suomessakin on markkinoilla sähköpyöriä, ja sellaisen voi saada käsittääkseni alle tuhannella eurolla.
Vaasalainen kaverini jälkiasensi pyöräänsä Keravalla sähkömoottorin. Kehui että on huippujuttu.