Tulvapäivä journalismikoulussa
Laura Kukkonen
Kävelen perjantaiaamuna pari korttelia Broadwayta pitkin journalismin etiikan kurssille. Sataa kovaa, ja lahkeet kastuvat läpimäriksi. New Yorkissa on annettu useita tulvavaroituksia eri alueille, mutta tunnit Columbian journalismikoulussa jatkuvat.
Edelliset pari viikkoa etiikan kurssit ovat olleet etänä, mutta professorimme on innokas palaamaan luokkaan. Aiheena on trauman käsittely journalismissa, mikä on professori Bruce Shapiron erikoisaluetta. Hän johtaa Columbian journalismikoulun traumaan ja journalismiin keskittyvää projektia, Dart Centeriä. Sen resursseja kannattaa hyödyntää halutessaan lisää tietoa trauman psykologiasta ja uutistyöstä tilanteissa, joissa haastateltavat tai toimittaja ovat kokeneet traumoja.
Professori on jakanut luokalle runsaasti taustalukemista ja -katsomista. Tohtori ja psykologi Katherine Porterfieldin luento traumoja kokeneiden henkilöiden haastattelemisesta on varmasti monelle toimittajalle hyödyksi. Porterfield johtaa New Yorkin yliopistossa (NYU) kidutuksen uhreihin keskittyvää ohjelmaa.
Dart Centerillä on myös ohjepankki toimittajille, jotka pääsevät tekemään juttuja traumoja kokeneiden ihmisten kokemuksista. Dart Center on koonnut vinkkilistan erityisesti tilanteeseen, jossa toimittaja haastattelee seksuaalisen väkivallan uhriksi konfliktialueella joutuneita. Keskuksen sivuilla on myös ohjeita yleisesti uhrien ja vaikkapa lasten haastattelemiseen.
Istumme luokkahuoneessa puhumassa kriisien keskellä tapahtuvasta journalismista 29. syyskuuta, jolloin New York on sekaisin.
Puoliltapäivin New Yorkin osavaltion kuvernööri Kathy Hochul julistaa kaupunkiin hätätilan ja varoittaa lähtemästä ulos. Paikallislehti The New York Times aloittaa tulvasta hetki hetkeltä -seurannan. Hätäilmoitus piippaa lukuisissa puhelimissa keskellä vierailijaluentoa yhdysvaltalaisesta tietopyyntöjärjestelmästä, eli FOIA-pyynnöistä. Puhujana on Derek Kravitz, joka vastaa journalistisista projekteista tietopyyntöihin, niiden kokoamiseen ja laatimiseen keskittyvällä Muckrock -alustalla.
Eräs opiskelutoveri on ehtinyt lähteä Queensiin tekemään juttua, mutta palaa tuloksetta takaisin, koska tulvatilanne alkaa näyttää heikolta. Ainakin yksi Brooklynista kampukselle pyrkinyt opiskelija tuskailee tuntikausia jumittavien metrojen kanssa pääsemättä koskaan tunneille pitämään presentaatiota. Eräs opiskelija varmistaa, että saa yösijan Manhattanilta, jos hän ei onnistu palaamaan kotiin Brooklyniin.
Seuraavana aamuna newyorkilaiset ja metrojärjestelmä palaavat jo rutiineihinsa, The Times kertoo. Kuvernööri Hochulin mukaan tilanne oli erittäin vakava, ja ilmastonmuutoksen myötä vastaavista myrskyistä on tulossa “uusi normaali”. Kuvernööri kiittää kaupunkilaisia. Kukaan ei kuollut tulvissa.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Pari pointtia tulevaisuuden stipendiaateille - 03.09.2024
- Metsäretki Vermontissa ja kahvitteluja New York Timesin toimituksessa - 05.08.2024
- Elokuvallisia hetkiä, säästövinkkejä ja metrotarinoita maailman parhaassa kaupungissa - 19.06.2024
- Koulupäivistä tuli kansainvälinen uutinen - 10.05.2024
- Alkukevään viikonloppu Baltimoressa - 25.03.2024
- Toimittajaopiskelijat elävät demokratian ratkaisun hetkiä - 01.02.2024
- Maailmanpolitiikka astuu kampukselle - 13.12.2023
- Visioita tulevaisuudesta: ChatGPT ja journalismin evoluutio - 15.11.2023
- Broadway on pitkä katu - 13.09.2023