Työmatkan mittainen pikakurssi Puolan mediaan
Sanni Laine
Syksystä 2023 ei voi puhua puhumatta Gazasta. Puhun siitä kuitenkin vasta myöhemmällä kerralla, sillä parhaillaan yritän kirjoittaa kiinni rästiin jääneitä blogeja. Kun tämä blogi julkaistaan, Israelin ja Hamasin välinen sota on ollut käynnissä kaksi kuukautta, mutta palataan silti hetkeksi syyskuuhun.
Kansainvälisen lehdistöinstituutin syksy alkoi vauhdikkaasti, tai nettisivujen kannalta paremminkin hyvin tahmeasti, sillä sivut olivat palvelunestohyökkäyksen (DDoS eli distributed denial-of-service) takia osin täysin alhaalla ja osin hyvin jumiset ainakin viikon. Hyökkääjää ja hyökkäyksen taustoja selvitellään yhä, mutta se jo tiedetään, että IPI:ä vastaan hyökkäsi sama toimija, joka on häiriköinyt Unkarin lehdistöä jo pitkään.
Myös minun syyskuuni oli varsin vauhdikas. Aiemmalla kerralla mainitut koko järjestön kattaneet kokouspäivät vaihtuivat pikaiseen valmistautumiseen urani ja elämäni ensimmäiselle työmatkalle. Menomatkalla yöjunassa luin ylimmässä punkassa taustamateriaalia Puolan lehdistön toimintaympäristöstä kahden puheliaan saksalaisen jutellessa alempana. Saavuin perille jo sunnuntaina, joten ennätin viettää yhden päivän tutustuen Varsovaan. Tällä kertaa sain kaupungista paremman kuvan kuin ennen harjoittelun alkua matkalla Suomesta Wieniin. Asiaan saattaa vaikuttaa se, että muuttomatkalla kannoin helteisessä Varsovassa koko puolen vuoden omaisuuttani bussissa nukutun yön jälkeen. Lämmin oli yhä, mutta muilta osin olosuhteet kaupunkiseikkailuun olivat tällä kertaa otollisemmat.
Varsovaan kahdeksanhenkisen delegaation toi Puolan lokakuisia parlamenttivaaleja edeltävä MFRR-missio. MFRR on lyhenne sanoista Media Freedom Rapid Response. Kansainvälinen lehdistöinstituutti osallistuu Euroopan komission osarahoittamassa hankkeessa EU:n jäsenmaiden ja kandidaattimaiden lehdistönvapauden monitorointiin MFRR-alustalla.
Missiolla Varsovassa tapasimme puolalaisia toimittajia, ammattiliittojen edustajia, kulttuuriministeriön virkamiehiä, sääntelyviranomaisten edustajia ja muita mediakentän toimijoita. Yksikään poliittinen päättäjä ei suostunut tapaamiseen. Kahden ja puolen päivän tapaamisputkesta jäi mukaan huoli Puolan valtio-omisteisesta ja pitkälti hallituksen johtamasta yleisradiosta sekä 27-sivuinen tiedosto täynnä kokousmuistiinpanoja, joita kirjoitin ranteet ja hartiat tulessa. Kirjoittaessa sitä en vielä uskonut, mutta oikoluvun jälkeen muistion hyöty alkoi paljastua: olkoonkin puutteellinen, muistiinpanoni olivat silti tarkin tallenne käydyistä keskusteluista, ja niistä saatiin poimittua varsin moni loppuraporttiin valittu lainaus.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- He jäävät, kun ei muuta voi - 08.02.2024
- Jengiväkivaltaa suurempi uhka on taloudellinen turvattomuus - 01.12.2023
- Lehdistönvapaus on uhattuna myös lähellä - 22.08.2023