Vaalihumua Berkeleyssa ja Nevadassa
Tuomas Forsell
Yhdysvallat on valinnut seuraavan presidenttinsä, ja ainakin Berkeleyn kampuksella helpotus on huomattava. Vaaleja edeltävä jännitys oli Berkeleyssa käsin kosketeltava. Mitä todennäköisemmältä Barack Obaman voitto alkoi kampanjan loppumetreillä vaikuttaa, sitä varovaisemmiksi äänenpainot liberaalilla yliopistolla muuttuivat. Kukaan ei uskaltanut pitää voittoa varmana, ja tulosta jännitettiin loppuun asti.
Vaali-iltana paine vihdoin purkautui. Tuhannet opiskelijat ja yliopistokaupungin asukkaat juhlivat Barack Obaman vaalivoittoa kaduilla pitkään yöhön. Jokainen opiskelijabändi, joka vain jaksoi roudata soittimensa lähimpään kadunkulmaan, sai saman tien keikan ja ympärilleen tanssivan ja toisiaan halailevan yleisön. Viimeiset kahdeksan vuotta olivat monen Berkeleyn asukkaan silmissä harvinaisen pitkät kahdeksan vuotta.
Opiskelen Helsingin Sanomain Säätiön stipendiaattina tämän lukuvuoden Berkeleyn journalismikoulun International Visiting Scholars Program – ohjelmassa. Osanottajia on tänä vuonna 13, kaikki toimittajia eri puolilta Aasiaa ja Eurooppaa. Visiting Scholars Program antaa teoriassa mahdollisuuden osallistua kaikkeen opetukseen Berkeleyn yliopistolla. Käytäntö luonnollisesti rajoittaa valinnanvaraa jonkin verran, mikä on vain hyvä asia. Opetusta olisi tarjolla yli 300 eri opinto-ohjelmassa. Jokainen vieraileva tutkija saa rakentaa oman opintokokonaisuutensa mielenkiintonsa mukaan. Oma opinahjomme J-School tarjoaa kymmenittäin mielenkiintoisia Advanced Reporting kursseja, ja laitoksen ulkopuolella valinnanvara vasta alkaakin. Opetus on käytännönläheistä, ja esseiden ja seminaaripapereiden sijasta J-Schoolilla kirjoitetaan juttuja.
Syyslukukauden pääprojektini sai myös huipennuksen vaali-iltana. Viime kuukausina minua on työllistänyt erityisesti poliittisen toimittamisen kurssi, jolla presidentinvaaleja seurattiin eri vaa’ankieliosavaltioiden edustajainhuoneen vaalien kautta. Itse matkustin vaalikentille Nevadaan. Obama ja McCain kamppailivat äänestäjistä osavaltion pohjoisosissa, mutta kuumin taisto käytiin Las Vegasin lähiöissä, missä kuusi vuotta kongressissa istunut republikaani Jon Porter taisteli paikastaan Washingtonissa demokraattihaastaja Dina Titusin kanssa.
Molemmat ehdokkaat kävivät rumaa kampanjaa, ja epäluulo pohjoismaalaista ja Berkeleyssa opiskelevaa toimittajaa kohtaan oli huomattavaa. Demokraattiehdokas Titus suostui lopulta yhteistyöhön, vaikka puolet hänen kampanjatyöntekijöistä taisivat pitää minua republikaanien vakoilijana. Republikaani Porterin kampanja taas oli täysin varma että olen vasemmistolaisesta Berkeleysta lähetetty demokraattien myyrä. Tämä vaikeutti yhteistyötä aika lailla, ja lopulta viikkoja etuajassa sovittua haastattelua Porterin kanssa lykättiin niin pitkään, että kongressiedustaja saatiin Washingtoniin turvaan epäilyttävältä toimittajalta. Tämäkään ei lopulta auttanut Porteria. Marraskuun neljäntenä nevadalaiset äänestivät Barack Obaman Valkoiseen taloon ja Dina Titus vei Porterin paikan kongressissa.
Lukuisten vaaliaiheisten kurssien lisäksi olen harjoittanut täällä myös videojournalistin taitojani. Alkeellisia editointitaitojani ja Nevadan reissun antimia voi ihmetellä tästä linkistä.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Shoppailua - 05.02.2009