Valeuutisia ja vihapuhetta Trumplandiassa
Jutta Högmander
Pidin lokakuun alussa Annenbergin Specialized Journalism -ohjelman gradukurssilla esitelmän vihapuheesta internetissä. Ajattelin, että case Finland trolleineen ja vaihtoehtomedioineen saattaisi kiinnostaa kurssikavereitani.
Ja kiinnostihan se. Vastaanotto oli tyrmistynyt. ”En tiennyt, että tilanne on Suomessa noin paha,” professori kommentoi.
Kerroin, että Suomessa enemmän tai vähemmän organisoitunutta trollaamista eli väärän informaation levittämistä ja julkisen keskustelun häirintää ovat harrastaneet ainakin maahanmuuttokriittiset tahot ja venäläiset. Yhtymäkohdat oli helppo vetää Yhdysvaltoihin, äärioikeistolaisen alt-rightin puuhiin ja Clintonin maileihin, joita venäläisten on väitetty syöttäneen Wikileaksille.
Valeuutissivustoina esittelin MV??!!-lehteä ja Magneettimediaa ja näytin, miten ihmiset linkittivät Facebookissa niiden täysin tuulesta temmattuja juttuja eteenpäin kuvitellen ”uutisten” olevan tosia. Kun kysyin esityksen päätteeksi, onko Yhdysvalloissa vastaavia sivustoja, kurssikaverit kohauttelivat hämmentyneinä olkapäitään. Ainut esiin nostettu sivusto oli Breitbart News, joka on Donald Trumpin ”oikean käden” ja pääneuvonantajan Steve Bannonin aiemmin johtama äärioikeistolainen nettijulkaisu.
Kuukautta myöhemmin sumuverho hälveni; Yhdysvaltojen presidentinvaalit nostivat kaikkien tietoisuuteen valeuutissivustot ja ennen kaikkea Facebookin suuren roolin niiden tuotosten levittämisessä. Osa väittää Facebookin valeuutisten olevan yksi syy Trumpin voittoon. Samassa sopassa ui myös Google, jonka ykköslinkiksi vaalituloksia hakiessa nousi valeuutisblogi, joka väitti Trumpin saaneen Clintonia enemmän myös suoria ääniä. Kohun takia Facebook ja Google ilmoittivat lopettavansa mainosten myynnin valeuutissivustoille. Pääsin kertomaan, että Suomessa Google teki saman jo viime vuonna, kun se poisti mainospaikan MV??!!-lehden sivuilta Aamulehti-kollegani, Lännen Median Juha Vainion palkitun uutisjutun jälkeen.
Siinä ei liene ylpeilemistä, että Suomessa tilanne on ollut huono jo aiemmin kuin Yhdysvalloissa. Tyytyväinen voi kuitenkin olla siihen, että ainakin tilanteesta on oltu tietoisia. Se antaa mahdollisuuden yrittää tehdä asialle jotain.
Täällä Annenbergissa on jo ennen vaalien tulosten julkistamista puhuttu paljon echo chambereistä eli kaikukammioista, joita Suomessa kupliksikin kutsutaan. Facebookin algoritmi myllyttää käyttäjän nähtäville tämän mielipiteitä mukailevia uutisia ja kommentteja. Amerikassa mielipidekuplia vahvistavat sosiaalisen median ja valeuutisten lisäksi Fox Newsin kaltaiset väriä tunnustavat kaapeliuutiskanavat. Vastapuoli taas kokee The New York Timesin kaltaisten puolueettomana itseään pitävien julkaisujen kallistuvan liberaalien suuntaan. Vastakkainen näkökulma jää kansalaiselta pimentoon, jos hän ei sitä erikseen yritä kaivaa esille. Harva yrittää.
Amerikkalaisilla on ymmärrettävästi kova tarve etsiä syytä siihen, miksi Donald Trump voitti vaalit. Yhtä syytä tai syntipukkia on kuitenkin turha metsästää. Sellaista ei ole. Kyse oli useiden tekijöiden summasta, joka suosi Trumpia.
Suurimmasta shokkivaiheesta on jo päästy yli ja ihmiset yrittävät jatkaa arkista elämäänsä eteenpäin kukin omalla tavallaan. Jotain on kuitenkin muuttunut. Totesin vaalien jälkeen muutamalle jenkkiystävälleni pelkääväni, että Trumpin voitto muuttaa julkisen keskustelun kulttuuria niin, että ihmiset kokevat vihapuheen olevan sallittua. Ja kas, meksikolaistaustaista koulukaveriani huoriteltiin ja hänen käskettiin palata takaisin kotiin. Intialaista ystävääni ahdisteltiin bussissa.
Olen itsekin täällä ulkomaalainen, mutta ihonvärini on ”oikea”. Käyn amerikkalaisesta ainakin niin kauan, kun pidän suuni kiinni. Nykytilanteessa se on vaikeaa.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Verkostoitumisen taidosta ja suomalaisesta itsetunnosta - 04.04.2017
- Viisi asiaa, jotka paljastavat, että olet asunut Kaliforniassa yli puoli vuotta - 28.02.2017
- Tältä näyttää Trumpin Yhdysvallat - 31.01.2017
- Se aika vuodesta - 02.01.2017
- Kuinkas sitten kävikään - 09.11.2016
- Trumpin ja median epäpyhä liitto - 31.10.2016
- Pihalla - 30.08.2016