Viisitoista valetta vuorokaudessa
Petter Lindberg
Filosofi Hannah Arendtin mukaan totalitarismin alku lepää tietoisessa faktojen kieltämisessä. Asioiden epäilyksi asettaminen luo edellytykset poliittiselle epävakaudelle ja ruokkii journalistista vastakkainasettelua. Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan onkin syytä kysyä, miten tällaiseen tilanteeseen ajauduttiin ja miten Donald Trump onnistui voittamaan vaalit neljä vuotta sitten.
Constructive Instituten tiloihin on saapunut Amerikan-tuntija, kirjeenvaihtaja, toimittaja ja kirjailija David Trads, joka on juuri julkaissut Trumpin Amerikkaa koskevan kirjan Amerika hvor er du? (Missä olet Amerikka?).
David Trads on mies paikallaan kertomaan Trumpin suosiosta ja valtaannousun syistä. Tradsin mukaan kaikki saikin alkunsa 80-luvulla, kun Donald Trump liikkui showpainiympyröissä ja tutustui siellä painija Jesse Venturaan. Painiuran jälkeen värikäs rääväsuu Ventura pyrki kuvernööriksi vuonna 1989. Perinteiset poliitikot nauroivat Venturalle, kun hän väittelyissä toistuvasti sanoi olevansa toista mieltä, samalla kun hän kannattajilleen lupasi laillistaa huumeet ja prostituution.
Uppiniskainen Ventura hämmensi vastustajansa, mutta voitti vaalit ja kansan puolelleen. Mutta mikä olikaan Venturan taktiikka, joka opetti myös Trumpille muutaman hyödyllisen poliittisen taidon?
– Ole toista mieltä, sano mitä haluat, pilkkaa ja paisuttele, luettelee David Trads.
Populismin työkalupakkiin voisi lisätä valehtelemisen (laskelmien mukaan Trump valehtelee 14,8 kertaa vuorokaudessa) ja faktojen kyseenalaistamisen, josta jo Hannah Arendt varoitti. Monelle Donald Trump on myös messias, joka entisestään laajentaa kuilua kannattajien ja vastustajien välillä.
Istumme korvat höröllä ja kuuntelemme David Tradsin selkeitä pohdintoja suurvallan kohtalonvaaleista. Olemme oppineet, että Trump on hankala vastustaja, sillä hän ei piittaa pelisäännöistä. Lisäksi hän jatkuvasti valehtelee ja näkee kaiken mustavalkoisena.
Mutta mitä sitten yksittäinen toimittaja voi tehdä sortumatta syyttelyyn ja yleistyksiin?
– Haastatelkaa ihmisiä, mutta älkää pilkatko heidän mielipiteitään, sanoo David Trads ja lisää lopuksi, että journalistin tehtävä ei ole tuomitseminen, vaan äänen antaminen kansalle.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kotimaa kutsuu - 31.05.2021
- Dannebrogen - lippujen lippu - 26.04.2021
- Finnebyen - pieni pala Suomea - 26.03.2021
- Kun tapasin Elviksen - 02.03.2021
- Laskiaispullan syvin olemus - 01.02.2021
- Sisua, Mette! - 08.01.2021
- Juutti vai juntti? - 01.12.2020
- Miehemme Tanskassa - 05.10.2020
- FinnFellow ja Fellow Finn! - 08.09.2020