Virus jarruttaa Vladimir Putinin jatkoaikeita
Mikko Paakkanen
Alkuvaiheen hidastelun jälkeen Venäjällä on otettu verrattain kovat keinot käyttöön uuden koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi. Virus asettaa rahapulasta kärsivän terveydenhoitojärjestelmän hyvin vaikeaan tilanteeseen, ja lisäksi se voi haitata presidentti Vladimir Putinin suunnitelmia vallassa pysymiseksi.
Itse poistuin Pietarista Suomeen jo maaliskuussa. Katsoin sen viisaimmaksi, sillä yliopistomme ilmoitti siirtymisestä etäopetukseen, ja samaan aikaan Suomi ilmoitti sulkevansa rajojaan. Allegro-juna Pietarista Helsinkiin lakkasi kulkemasta pari päivää lähtöni jälkeen.
Venäjällä oli pitkään virallisten lukujen mukaan varsin vähän virustartuntoja. Niitä oli niin vähän, että ne herättivät epäilyjä todellisten lukujen peittelystä. Kirjoitin Venäjän matalista sairastumisluvuista maaliskuussa.
Venäjä kielsi maahantulon Kiinan kansalaisilta varhaisessa vaiheessa, mutta venäläisten liikkumista kotimaassaan alettiin rajoittaa melko myöhään. Rajoituksia on otettu käyttöön eri aikoihin eri kaupungeissa, koska rajoituksista pitkälti päättävät alueiden kuvernöörit. Kun lähdin Pietarista maaliskuun puolessavälissä, kaupungilla liikuttiin vapaammin kuin Suomessa samaan aikaan. Lähes kaikki liikkeet ja palvelut olivat auki, ja suosituimmissa kahviloissa oli hetkittäin jopa täyttä, vaikka virus oli jo noussut puheenaiheeksi Pietarissakin.
Nyt lähes koko Venäjällä on tiukemmat liikkumisrajoitukset kuin Suomessa. Pietarissa kuvernööri Aleksandr Beglov määräsi sulkemaan ravintolat, kahvilat, baarit ja ei-välttämättömät kaupat maaliskuun lopulla. Ihmiset määrättiin pysymään kotona 30. maaliskuuta alkaen. Valtaosa ihmisistä on nyt eristäytyneinä asuntoihinsa. Rajoituksia valvotaan. Pietariin jääneet tuttuni ovat kertoneet, että kaupassa voi käydä, mutta kävelylle meno ilman erityistä syytä ei välttämättä onnistu. Sisällä olon ahdistamat ovat kuulemma ulkoilleet puistossa aamuyöllä, kun puistot ovat tyhjiä ja valtaosa ihmisistä vielä nukkuu.
*
Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi maaliskuun lopulla kaikki ei-välttämättömiä töitä tekevät ihmiset pysymään poissa töistä viikon ajan. Saman viikon lopulla määräystä jatkettiin huhtikuun loppuun asti. Putin tosin harkitsee pakkoloman lyhentämistä, kertoo uutissivusto Meduza.
Näin tiukat toimet tietenkin haittaavat ihmisten elämää erittäin paljon. Yrittäjille liikkeiden kiinni pito on myrkkyä siinä missä suomalaisillekin yrittäjille. Tilanne ei ole sen parempi palkansaajillekaan. Putinin määräämä pakkoloma on määräyksen mukaan palkallinen, mutta on epätodennäköistä, että yritykset pystyvät kovin kauaa maksamaan palkkaa ilman normaaleja tulovirtoja. Melkein joka kolmas yritys onkin lomauttanut työntekijöitään palkatta, kertoo talousmedia RBK.
Venäjällä koronavirus tekee talouteen suurempaa lovea kuin monessa muussa maassa. Koronavirus on romahduttanut öljyn maailmanmarkkinahinnan, mikä puolestaan on laskenut Venäjän ruplan arvoa huomattavasti, koska öljy on Venäjän tärkein vientituote. Ruplan arvon aleneminen nostaa esimerkiksi tuontitavaroiden kuluttajahintoja Venäjällä. Kaiken kaikkiaan siis korona heikentää ihmisten elintasoa Venäjällä merkittävästi. Sellainen ei välttämättä tiedä hyvää Venäjän johdon kannatukselle.
Vaikka Putinin kannatus Venäjällä on melko laajaa, se voi helposti hapertua tilanteessa, jossa ihmisten elintaso heikkenee. Kannatuksen hupeneminen taas voi merkitä ongelmia perustuslain uudistushankkeelle, jonka yksi tarkoitus on betonoida Putinin valta myös hänen nykyisen presidenttikautensa jälkeiseksi ajaksi. Uutta perustuslakia on kirjoitettu pikavauhtia, ja sen hyväksymisestä oli määrä pitää kansanäänestys 22. huhtikuuta. Pitkän viivyttelyn jälkeen Putin ilmoitti maaliskuussa, että kansanäänestystä joudutaan lykkäämään koronaviruksen takia. Mitä pidemmälle äänestystä lykätään, sen enemmän Putinin ja hänen hallintonsa kannatus todennäköisesti ehtii laskea.
*
Koronaviruksen seuraukset yhdistettyinä perustuslain uudistushankkeeseen eivät lupaa hyvää Venäjän demokratia- ja sananvapaustilanteelle. Venäjän johto halunnee kiristää otetta entisestään soraäänien vaientamiseksi ja perustuslakimuutosten varmistamiseksi. Apuna tässä hallinto voi käyttää koronavirukseen liittyviä rajoituksia. Kuun vaihteessa Venäjällä hyväksyttiin laki, joka mahdollistaa kovat rangaistukset koronavirusta koskevan väärän tiedon levittämisestä ja karanteenin rikkomisesta. Poikkeustilaa on jo hyödynnetty kansalaisaktivismin torjumisessa.
Maaliskuun lopulla poliisi pidätti kahdesti lääkärin, joka yritti toimittaa suojavälineitä koronapotilaita hoitaneille lääkäreille, kertoo uutissivusto Meduza. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan poliisit myös pahoinpitelivät häntä. Pidätetty lääkäri on näkyvästi arvostellut Venäjän huonoa valmistautumista pandemiaan ja suojavarusteiden puutetta.
Sekin on herättänyt ihmetystä, että samalla kun Venäjän alueilla on huutava pula suojatarvikkeista ja hengityskoneista, Venäjä myi niitä Yhdysvaltoihin. Venäjä on yrittänyt kehystää tapauksen humanitaariseksi avuksi Yhdysvalloille. Elettä on pidetty Putinin yrityksenä parantaa kuvaansa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin silmissä.
Viranomaisten kovien otteiden kohteiksi joutuu myös tavallisia ihmisiä. Viikonvaihteessa sai paljon huomiota tapaus, jossa poliisi otti Moskovassa Patriarkan lampien luona kiinni koiraa ulkoiluttaneen nuoren miehen ja jätti koiran yksin kadulle. Poliisin mukaan alue oli suljettu. Koira, nimeltään Platon, päätyi lopulta kotiin, joka on lähellä Patriarkan lampia, kertoo riippumaton televisiokanava Dožd.
*
Kuten melkein kaikki muukin Venäjällä, myös opiskelupaikkani Pietarin eurooppalainen yliopisto on kiinni. Yliopisto sai kuitenkin pikavauhtia pystyyn etäopetusjärjestelmän, joka tuntuu toimivan. Etäopetuksessa oli viikon tauko ensimmäisen Putinin määräämän vapaaviikon aikana, mutta nyt se on jälleen käynnissä. Kaikki opettajat eivät ole innoissaan muutoksesta, mutta hekin näyttävät sopeutuvan tilanteeseen.
Nyt osallistun siis Venäjällä pidetyille luennoille Suomesta käsin. Yliopisto on ilmoittanut, että meneillään olevat kurssit tehdään loppuun asti etänä. Minulla ei olisi enää edes pääsyä Venäjälle, vaikka viisumi on voimassa, sillä raja on suljettu matkustajaliikenteeltä.
Sinänsä olen tyytyväinen ratkaisuuni tulla pois Venäjältä. Vaikka pysyttelen Suomessakin kotona, täällä poliisi ei sentään ota minua kiinni, kun käyn lenkillä.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Venäjän pienet koronavirusluvut ihmetyttävät - 13.03.2020
- Venäjän vallanvaihto-ongelma alkaa näkyä - 28.02.2020
- Yliopisto on paimeneni, ja se kertoo työn ja opiskelun eroista - 07.01.2020
- Mistä venäläisessä yliopistossa saa puhua? - 03.12.2019
- Palatsi meni, mutta yliopisto toimii - 01.11.2019
- Pietarissa tiedetään, mihin keskustan puheenjohtaja pyrkii - 13.09.2019