Visioita tulevaisuudesta: ChatGPT ja journalismin evoluutio
Laura Kukkonen
Marraskuun iltojen pimetessä myös New Yorkissa opiskelutahti on saavuttanut uuden vaihteen. Datajournalismin opiskelijoiden päivät täyttyvät muun muassa Python-perusteista, tietokantaharjoituksista SQL:n kanssa ja skreippauksen alkeista. Ja tässä ovat vain puhtaasti tekniset haasteet. Meitä kyllä varoitettiin lukukauden alussa, joten työmäärän ei pitäisi olla varsinaisesti yllätys. Silti en malta olla miettimättä sitä, että en ole koskaan käyttänyt yhtä paljon tunteja kouluhommiin Suomessa viikosta toiseen.
Onneksi datajournalismin koulutusohjelman johtaja Jonathan Soma on erinomainen opettaja, kuten ovat myös muut professorit. Hän yrittää pitää opiskelijat mukana ja hereillä tunneilla, ja tuo säännöllisesti leivonnaisia tunneille – kaikkihan tietävät, että vaikeiden asioiden selvittäminen vaatii sokeria. Opiskelu on sosiaalista, opettajat ovat usein saatavilla ja teknisille kursseille opiskelijoiden tueksi on palkattu kolme tukiopettajaa. He ovat kaikki kovin mukavia, tosin eivät anna vastauksia heti, vaikka olisit jumittanut saman pienen ongelman kanssa jo tunnin tai pahimmassa tapauksessa useita päiviä.
Oikeiden ihmisten lisäksi ohjelmointiin ja dataan apuaan auliisti antaa generatiivinen tekoäly, erityisesti ChatGPT. Ymmärtääkseni kaikilla kursseilla Columbiassa pitää nyt olla linjaus ChatGPT:n käyttämiseen. Datakursseilla sitä saa käyttää, ellei ole erikseen kielletty. Esimerkiksi Python-tehtäviä ei saanut ensimmäisen parin viikon aikana tehdä ChatGPT:n avustuksella.
ChatGPT:n kanssa pätevät samat säännöt kuin muutenkin Columbiassa, ja tärkein sääntö on: älä varasta tai huijaa. Reportterikurssilla hyödynsin tekoälyä englannin kieliopin, lauserakenteiden ja uutiskielen hiomisen pohdintaan, kun taas etiikan kurssilla kyselin toisinaan ideoita tapahtumista journalismin saralla jokaviikkoisten blogikirjoitusten aiheiksi.
Koodaamisessa ChatGPT on hyvä tuki, mutta usein se haluaa tehdä asiat aivan liian hankalasti. Professori Soma on sanonut, että näkee opiskelijoiden koodista, milloin ChatGPT on sen tehnyt, koska tekoäly luo useimmiten jotain aivan järjetöntä. Tämä ei tosin varmastikaan aina pidä paikkaansa, mutta jo nyt olen huomannut, että ChatGPT:n kanssa pitää olla suodatin ja valmiiksi ymmärrystä koodauksesta.
Silti sitä ei voida eikä halutakaan kokonaan kieltää. Aivan lukukauden alussa Soma piti puheen koko koululle tekoälystä. Hän sanoi ettei ole olemassa keinoja varmentaa täysin, onko opiskelija käyttänyt ChatGPT:tä vai ei. Koulun linja on siis pakonkin edessä hyväksyvä ja avoin, vaikka opettajat suosivat muiden ihmisten hyödyntämistä avunpyynnöissä koneen sijaan.
Eikä tämä ole vain journalismikoulun haaste. Yliopistoissa ja mediataloissa ympäri maailmaa pohditaan, miten generatiiviseen tekoälyyn kannattaa suhtautua, ja miten se voi hyödyttää journalismia ja mediabisnestä. Tänä syksynä journalismikoulu ja sen Stanfordin yliopiston kanssa perustama Brown Institute -tutkimuslaitos järjestävät kuukausittaisia tekoälyiltoja, joissa datajournalistit, media-alan pomot ja opiskelijat voivat lyödä päänsä yhteen erilaisissa projekteissa. Tarkoituksena on vaihtaa ajatuksia, osaamista ja ideoita ja luoda samalla jonkinlaisia suuntaviivoja sille, mihin tekoäly ja journalismi ovat menossa yhdessä. Paljon on jo tapahtunut mediataloissa, kuten nämä uutistoimisto AP:n kehittämät paikallisjournalismin AI-työkalut, joiden lähdekoodi on saatavilla täältä. Silti kysymyksiä riittää vielä monelle illalle.
Kirjoitettuani tämän blogiteksti pyysin ChatGPT:ltä otsikoita journalismin ja ChatGPT:n tulevaisuutta käsittelevään blogitekstiin. Yksi näistä on blogin nykyinen otsikko, olisitko arvannut? Tässä koneen muita ehdotuksia:
- ChatGPT: Tulevaisuuden avainjournalisti?
- Ennakoimassa huomista: ChatGPT ja journalismi vuonna 2030
- Tekoälyn vallankumous: ChatGPT:n rooli median tulevaisuudessa
- ChatGPT: Uuden aikakauden mahdollistaja journalismissa
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Pari pointtia tulevaisuuden stipendiaateille - 03.09.2024
- Metsäretki Vermontissa ja kahvitteluja New York Timesin toimituksessa - 05.08.2024
- Elokuvallisia hetkiä, säästövinkkejä ja metrotarinoita maailman parhaassa kaupungissa - 19.06.2024
- Koulupäivistä tuli kansainvälinen uutinen - 10.05.2024
- Alkukevään viikonloppu Baltimoressa - 25.03.2024
- Toimittajaopiskelijat elävät demokratian ratkaisun hetkiä - 01.02.2024
- Maailmanpolitiikka astuu kampukselle - 13.12.2023
- Tulvapäivä journalismikoulussa - 12.10.2023
- Broadway on pitkä katu - 13.09.2023