Yhdeksän viikon ihmiskoe Yhdysvalloissa
Jenny Jännäri
Kirjoitan tätä World Press Institute -opintomatkani loppumetreillä. Käsillä on viimeinen viikko Minneapoliksessa ja takana kahdeksan viikkoa tutustuen Yhdysvaltoihin ja sen moniin ihmeisiin ja kummallisuuksiin. Yhdeksän viikkoa matkalaukkuelämää on myös kiinnostava sosiaalinen ihmiskoe. Sen aikana oppii kaikenlaista itsestään ja ylipäätään ihmisluonnosta.
Alla kymmenen keskeistä havaintoa ja neuvoa kansainvälistä opintomatkaa harkitseville:
1 Kun ihmisiä on enemmän kuin yksi, ristiriitoja alkaa ilmaantua
Elämänkokemus sen jo tiesi, mutta matkailu tiiviissä ryhmässä vahvistaa totuutta. Jotta et olisi osa ongelmaa, koita pitää neutraali asenne tunteiden kuumentuessa ja koita olla ottamatta puolia. Jos murhia tai väkivaltaa ei ole tapahtunut, kyseessä on yleensä ”näkemysero”. Koita nähdä asiat kaikkien näkökannalta. Ja jos itse alat hermostua, ota etäisyyttä. Mene vaikka kävelylle tai kiroile suomeksi päiväkirjalle tai kotijoukoille.
2 Jätä kotiin vähintään puolet siitä, mitä luulet tarvitsevasi
Lentoasemien vaa’at ovat armottomia ja Yhdysvalloissa lisäkiloista ja lisälaukuista laskutetaan kunnon kapitalistin tyyliin. Huomaat myös hyvin pian, että pitäydyt vaatteissa, jotka ovat kaikkein käytännöllisimpiä ja mukavimpia päällä, sillä joudut hoitamaan vaatehuoltosi ”vaihtelevissa oloissa” ja ylipäätään joudut selviytymään ”vaihtelevissa oloissa”. Et todellakaan tarvitse kaksia korkokenkiä!
3 Hiljaisimmat näkevät eniten, puhu heidän kanssaan
Jokaisessa ryhmässä on omat lavatähtensä ja toisaalta takarivin hiljaiset. Lavatähdet yleensä varastavat huomion, mutta kannattaa kiinnittää katseensa myös kohdevalon kantamattomiin. Hiljaisemmat kanssamatkaajat tekevät melskaajia kiinnostavampia havaintoja ja he myös usein tietävät eniten.
4 Tee muistiinpanoja, koska muistisi on yllättävän rajallinen
Muistiinpanot ovat aivan MUST! Kun elää suoraan matkalaukusta ja vaihtaa hotellista toiseen, jopa viikonpäiviä alkaa olla vaikea muistaa. Jotta voisit jossain vaiheessa jalostaa kokemuksesi joksikin sirpaleista hälyä hienostuneemmaksi, kirjoita asioita muistiin, ota kuvia ja pidä vaikka pientä matkapäiväkirjaa. Kiität vielä pimeänä syysiltana, kun elämässäsi ei tapahdu yhtään mitään. Ja koita pitää muistiinpanosi tallessa, äläkä unohda niitä johonkin vessaan, kuten minä.
5 Ole kiinnostunut, vaikkei aina kiinnostaisikaan
Yhdeksän viikon aikana tulee hetkiä, jolloin ei voisi vähempää kiinnostaa. Kiinnostu silti. On journalistin ammattitaitoa kiinnostua kaikenlaisesta. Yleensä täysin keinotekoinen, tekninen kiinnostus muuttuu aidoksi kiinnostukseksi. Kaipaat vielä tätä elämysähkyä, kun arki on taas nielaissut sinut.
6 Hyväksy väsymys, osa vapaasta ajasta kannattaa vain levätä
Jotta jaksaisit kiinnostua ja olla joustava ja läsnä oleva, välillä on pakko levätä. Kun vapaa-aikaa on, se kannattaa välillä käyttää pelkkään lepoon, vaikka tuntuisikin, että se on ajanhaaskausta. Opettele siis kuuntelemaan uupumuksen merkkejä ja kuuntele niitä.
7 Käytä rahasi mieluummin elämyksiin kuin tavaraan
Aluksi viittaus kohtaan kaksi: matkalaukkusi on jo valmiiksi liian täynnä ja yhä täydemmäksi se tulee. Kun on mahdollisuus vierailla maailman hienoimmissa kaupungeissa, niistä kannattaa ottaa ilo irti. Sen sijaan, että viettäisit päivän outletissä, buukkaa opastettu kävelykierros, mene omituiselle museokierrokselle tai mene paikallisille burleskifestivaaleille. Tuliaisissa suosi pientä ja ainutlaatuista. Globaalien jättimerkkien tavaraa saa kaikkialta.
8 Hyväksy, että kaikenlaista rasittavaa tapahtuu
Tavaroita katoaa, osoitteet ovat vääriä ja lentokenttien turvatarkastajat ovat töykeitä. Matkustamisen rasitukset näkyvät ja tuntuvat. Omassa ryhmässäni on koettu muun maussa seuraavaa: perintönä saatu timanttiriipus meni vahingossa vessanpöntöstä alas, tietokonereppu unohtui hotellin eteen ulkopenkille (ihmeen kaupalla se saatiin takaisin), erään stipendiaatin lompakko varastettiin ja sen mukana kaikki henkilöllisyyspaperit, mukaan luettuna passi (silti tästäkin selvittiin). Ole varovainen, ole valpas, ja silti jotain sattuu.
9 Alat arvostaa elämäsi pieniä asioita
Ihmisten lisäksi kaipaan eniten tavallisia asioita: kunnon kahvia, kauramaitoa, keittiötä, kotiruokaa, kyllä, jopa työmatkaa. Hetken aikaa arki on ehkä luksusta – kunnes taas unohdan.
10 Kerro omista kokemuksistasi muille
Olen raportoinut somessa päivittäin matkastani kuvien muodossa. Se on ollut hauskaa ja antoisaa ainakin minulle. Päivittäisraportointi auttaa myöhemmin muistelemaan tätä kaikkea. Asioiden merkitys kun kirkastuu usein vasta jälkikäteen.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kovaa elämää San Franciscon kaduilla - 08.10.2018