Yhteisöllisen omatunnon kaupunki
Jeanette Öhman
Olen asunut nyt suunnilleen yhdeksän kuukautta Los Angelesissa ja ajattelin kertoa hieman maiden kulttuurieroista. Ensimmäinen asia, mihin kiinnitin huomiota oli se, miten helppoa kaupunkiin oli asettua ja miten omalta se tuntui. Kaupunki tarjoaa loputtoman määrän kiinnostavia ravintoloita, ihmiset ovat ystävällisiä, kahvi on hyvää, ilmasto on huononakin päivänä miellyttävä Suomeen verrattuna. Koska suurin osa asukkaista on muualta muuttaneita, ei koskaan tarvitse olla joukon ainoa vastamuuttanut.
Joudun usein vastaamaan uteluihin siitä, miten yhdysvaltalaiset hoitavat ympäristöasiansa. Kaikkihan omistavat auton, nauttivat kahvinsa kertakäyttömukeista ja syövät lihaa. Vastaan yleensä tähän – hyvin ja huonosti. USA on kooltaan niin suuri, että mukaan mahtuu hyvin erilaisia ajatuksia ja asenteita. Eräs kaverini, joka vuokraa asuntoansa AirBnB kautta, yllättyi vieraidensa kierrätysasenteista kompostia esitellessään: ”Ah, olemme teksasilaisia, ei meitä kiinnosta ympäristöasiat.”
Kaikki eivät kuitenkaan ajattele näin. Kasvissyönti on tällä hetkellä hyvin trendikästä Los Angelesissa, joten uusia kasvisruokaa tarjoavia ravintoloita avataan ympäri kaupunkia. Yksi näistä, jota voin suositella, on Gracias Madre ja se sijaitsee Hollywoodin länsiosassa. Paikka on onnistunut brändäämään itsensä siten, ettei asiakaskunta koostu pelkästään kaalinpaloja nakertavista naishipeistä, vaan paikka nauttii myös valkokauluksisten miesten suosiota. On yhtä luontevaa käydä syömässä kasvisruokaa kuin pizzaa.
Kaupoissa käydessä voi huomata, ettei kassoilla ole tarjolla muovipusseja. Kaupunki on kieltänyt muovipussit, joten asukkaat kuljettavat kaupassa käydessään mukanaan joko omaa kangaskassiaan tai ostavat mukaansa paperikassin.
Pohjois-Kaliforniassa sijaitseva San Francisco on ensimmäinen suurkaupunki, joka on kieltänyt muovipullot alueeltaan. Toivon, että Los Angeles tulee seuraamaan esimerkkiä. LA erottuu edukseen myös jätteidenkäsittelyn suhteen – täällä on helppo lajitella jätteensä.
Miten on sitten yksityisautoilun laita? Autot ovat täällä kovassa käytössä, eikä vähintäänkään siksi, että kaupungin joukkoliikenne tarjoaa epäluotettavan ja hitaan tavan liikkua paikasta toiseen. Kulkeminen USC:n ja kotini välillä autolla on aina arvoitus – se voi kestää kaikkea 20 minuutin ja 1,5 tunnin välillä. Polttoaine on halpaa ja kaikilla on auto käytössään. Ennen sormen heristelyä yksityisautoilulle täytyy muistaa, että harvassa paikassa Suomessakaan pärjää yksistään joukkoliikenteen turvin. Suurimpien kaupunkien keskustat tarjoavat siihen mahdollisuuden, mutta tilanne on toinen, kun liikutaan Helsingin, Turun ja Tampereen keskustan ulkopuolella. Suomi on yhtälailla autoileva yhteiskunta.
Kaikkialta maailmasta löytyy tietenkin hyviä ja huonoja puolia. Los Angeles on suurkapunki, josta löytyy jokaisen yhteisölliselle omalletunnolle soveltuvia valintoja. Näkyvimmät ympäristörosvot – kaupunkimaasturit, kertakäyttömukit ja lämmitettävät uima-altaat sopivat kuitenkin samaan kaupunkiin kasvisravintoloiden kanssa.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Rakkaudentunnustus - 07.05.2014
- Global warming vai Climate change? - 04.03.2014
- Worse case scenario? - 28.01.2014
- Läppäristä mobiiliin - 25.11.2013
- Erehdys on ystäväsi - 10.10.2013
- Raskas mutta antoisa alku - 27.08.2013